Zins het begin der tijden wordt er al oorlog gevoerd en er zijn vele machtige generale waarvan we kunnen leren. Door te kijken welke tactieken er gebruikt werden, kunnen we erachter komen hoe we deze strategieën bij airsoft kunnen toepassen. Waarom zouden we alles opnieuw uitvinden als er al genoeg voorbeelden zijn, en waar kan je beter kijken dan bij een koninkrijk dat werd bedreigd door vele sterkere legers en toch kon overwinnen dankzij vindingrijke strategieën. De generaal van dit koninkrijk is Sun Tzu en vind zich plaats in de Periode van Lente en Herfst (771 – 476 v.Chr.).

Oorlog voeren gebeurt al eeuwen en we hebben hiervan veel kunnen leren. Het is nu tijd om deze kennis toe te passen bij airsoft. In het kort samengevat, In dit artikel leer je een plan maken voordat je begint met de strijd, je leert hoe je conflicten aan moet gaan en hoe je het terrein in jouw voordeel kan gebruiken. Op het eind hebben we nog een paar quotes van machtige generale en de betekenis. Na het lezen van dit artikel weet je een stuk meer van strategieën en hoe je ze het beste toe kan passen bij airsoft en het dagelijkse leven.

 

Winnen voordat de strijd begint

Het doel van een strijd is om te winnen. Maar wist je dat het mogelijk is om al zeker te zijn van de win voordat je voet hebt gezet in het slagveld. Dit wisten de leiders van vroeger ook en zoals we weten is de geschiedenis geschreven door de winnaars. Zoals de generaal Sun Tzu zei “Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win“. Vertaald na het Nederlands staat er dat overwinnende krijgers eerst winnen en dan pas ten oorlog gaan, terwijl verslagen krijgers eerst ten oorlog trekken en dan proberen te winnen. Als we erover na denken dan klopt dit wel. Als we goed voorbereid het veld in gaan dan is de overwinning bijna altijd zeker. Nu is de vraag: Hoe ga ik goed voorbereid het veld in? Nou, er zijn een altijd factoren die beslissen of je gaat winnen of niet. De eerste is: ken je terrein, zorg ervoor dat je het terrein uit je hoofd kent en weet welke plaatsen ideaal zijn om door te kunnen pushen. Bij airsoft is het meestal het geval dat des te meer terrein je in bezit hebt, des te meer kans je hebt om te winnen. De tweede factor: Weet wat je doel is en maak aan de hand daarvan de juiste beslissingen voordat je het terrein op gaat. Heb een plan hoe je het doel kan bereiken. In een later hoofdstuk gaan we het hebben over hoe je verschillende situaties kan aanpakken. De derde een laatste factor is: Laat je niet verassen in het veld. Zorg dat je voor elke situatie een oplossing hebt. Het lijkt ingewikkeld, maar dit valt reuze mee.

 

Vermijd conflicten als het kan

Als het jouw team is gelukt om stil door te breken en op vijandig terrein te komen dan heb je een strategisch voordeel. De tegenstander weet niet dat je doorgebroken bent en is daarom niet naar jou en je team op zoek. Je hebt een paar mogelijkheden om dit strategisch voordeel te gebruiken maar helaas kiezen de meeste teams voor de verkeerde optie. De eerste optie die je hebt is om de eerst volgende persoon die je tegenkomt neer te schieten, maar waarom zou je dit doen? Je hebt één persoon geraakt en die komt over drie minuten zeker terug. Denk ook maar niet dat er niet verteld is dat jouw team op hun gebied is. Voordat je het weet komen er 10 man/vrouw jouw richting op. Gefeliciteerd. Je hebt je strategische voordeel uit het raam gegooid. Dit gebeurt bij de meeste teams. Maar in plaats van die ene persoon neer te schieten kan je ervoor kiezen hem voorbij te laten rennen zonder dat hij jou ziet. Nu kan je je strategische voordeel gebruiken voor andere dingen. Afhankelijk van de situatie kan je het volgende doen.

Doel gericht te werk gaan : Je hebt een doel die je moet uitvoeren. Dit doel is meestal een vlag veroveren of een bom plaatsen. Dit is een stuk makkelijker in een situatie waarbij de vijand niet eens weet dat je op hun terrein bent.

Openingen creëren : Als je een manier hebt om met je andere teamgenoten te communiceren dan kan het een optie zijn om de vijand van achter aan te vallen waardoor er een opening gecreëerd wordt in de linie. Deze opening kan gebruikt worden door je mede airsoft spelers zodat je makkelijk terrein over kan nemen. Zoals al vaker gezegd wordt is het team net zo sterk als de zwakste schakel. Dit is ook het geval bij verdedigingen. Je verdediging is net zo sterk als de zwakste plaats in je verdediging.

Druk creëren : Eerder is gezegd dat het niet slim is om die ene persoon neer te schieten. Dit is in de meeste gevallen ook het geval maar er zijn uitzonderingen. Als je die ene persoon neer schiet dan kan je er bijna zeker van zijn dat hij over een paar minuten weer terug komt, en waarschijnlijk ook met een team. Als het jouw team lukt om een punt dicht te zetten dan moeten ze niet alleen rekening houden met de verdediging maar ook met stukken grond op hun terrein. Dit creëert druk waardoor je het moeilijker maakt voor de vijand. Deze optie is het best als de andere opties niet mogelijk zijn.

 

Tactisch laten terugtrekken

Zoals de machtige generaal Sun Tzu zei “Build your opponent a golden bridge to retreat across“. Vertaald na het Nederlands staat er, bouw een gouden brug voor je vijand om op terug te trekken. In de airsoft wereld is dit minder het geval maar het kan in sommige situaties toch gebruikt worden. Er zijn momenten dat je zeker bent van de overwinning. Dit kan zijn door een groter leger of door middel van een tactische overwinnen waarbij je vanuit achterkant of zijkant aanvalt. Maar je kan het jezelf hierdoor ook heel moeilijk gaan maken. In Oorlog is niets enger dan een vijand die tegen de muur staat en geen optie heeft om terug te trekken. Je kan er dan zeker van zijn dat deze persoon er alles tegen doet om te overleven. Gelukkig is dit bij airsoft niet zo extreem omdat je gewoon weer terug moet lopen naar je spawn plaats maar het is belangrijk voor een andere reden. Als je de vijand bij airsoft niet de kans geeft om terug te trekken dan kan je er zeker van zijn dat hij/zij blijft staan en door blijft schieten totdat er een kans is om te ontsnappen. Mensen zijn echte kudde dieren en hier kan je gebruik van maken. Stel je voor, je staat met 10 man op een stuk grond dat verdedigd moet worden maar “de zwakste schakel” van jouw team trekt terug. Dan staan er nog maar 9 man en is de kans groter dat de volgende zegt: ik ga mee.  Als dit gebeurt dan krijg je een ketting reactie en voor je het weet staat er niemand meer. Als je ze niet de kans geeft om terug te trekken dan moeten ze blijven en dan moet je 10 meer mensen afschieten. Dit zorgt voor minder slachtoffers en momentum waardoor je makkelijker door kan pushen.

 

Momentum gebruiken

Als je een kans hebt gecreëerd om door te breken en je doel te bereiken dan is het slim om je momentum te gebruiken om toe te slaan. De vijand moet waarschijnlijk na een nederlaag organiseren. Als je dit niet toestaat dan kan heeft de vijand geen tijd om de fouten te corrigeren. Ook dit geeft een ketting reactie en zorgt ervoor dat vijanden verrast kunnen worden. Stel je voor, je bent met een team doorgebroken aan de rechterzijde van het veld. Omdat je voorbereid te werk gaat weet je wat je moet doen. Met het momentum wat je hebt kan je het midden aanvallen vanaf de zijkant zonder dat ze het weten. Als je moet wachten op hulp dan geef je de vijand de kans om terug te slaan en het midden te informeren. Dit geeft ze de kans om terug te slaan en heb je de kans verspilt. Nou als je er op voorbereid was dat je door zou breken dan zou je meteen door kunnen pushen naar het midden. De verdediging is nog terug aan het lopen en je hebt daardoor ongeveer drie minuten om het midden over te nemen zonder dat ze het weten. Nu je het midden hebt overgenomen is het een kwestie van tijd voordat je alle zijdes over hebt genomen. Als het goed is ben je nu met een groot team en kan je een plan uitvoeren dat je al eerder hebt gemaakt. Dit kan alles zijn maar er moet een goede reden achter zitten. Je kan bijvoorbeeld de linkerzijde nog aanvallen, maar helpt dit jou om je doel te bereiken? Een reden kan zijn zodat ze niet de kans hebben om terug aan te vallen. Maar je geeft de vijand dan ook weer de kans om de rechterzijde weer aan te vallen. Dit zijn allemaal keuzes die je moet maken. Daarom is het belangrijk dat je een plan hebt zodat je dit niet dan pas hoeft te bedenken.

 

Het terrein

Het terrein uit je hoofd kennen geeft je een groot voordeel. Daarom gaat het altijd net iets minder goed als je voor het eerst naar een nieuwe plaats toe gaat. Je kent het terrein nog niet en je kan hierdoor niet de juiste beslissingen nemen. Maar laten we er nu vanuit gaan dat je het terrein goed kent. Je kent alle mogelijke routes en je weet waar de vijand waarschijnlijk vanaf komt. Met deze informatie kan je een goed plan bedenken. Naar welke plaats gaan de meeste spelers en naar welke plaats bijna niemand. Wat is de reden hiervoor? Is er niets te halen op de plaats waar bijna niemand naar toe gaat, of is het moeilijk om door te pushen op die plek? Hier moet je reken mee houden als je besluit die route af te leggen. Wat kan je doen om voordeel te creëren op bepaalde punten? Dit zijn allemaal vragen waar je aan moet denken bij het kiezen van de juiste route. Zoals algemeen bekend is, is open terrein vragen om problemen. Jij kan de vijand meestal niet zien maar hun jou weer wel. Je zorgt er dus voor dat jij in het nadeel komt te staan. Het ergste is dan ook nog eens dat het je eigen keuze is. Elk terrein heeft voordelen en nadelen. Het voordeel van een open terrein is dat de vijand hier ook moeilijk gebruik van kan maken en als ze toch besluiten om het terrein te gebruiken dan zorgen ze ervoor dat ze in het nadeel zijn (Waarvan jij dan weer misbruik van kan maken). Elk terrein heeft voordelen en nadelen. In gebouwen weet je bijvoorbeeld niet wie er om het hoekje staat waardoor je een gok moet aangaan. En met gokken win je geen oorlogen. Probeer met de informatie die je hebt een plan te bedenken. Het is niet dat dit al honderd keer gezegd is in dit artikel.

 

Gebruik alle beschikbare middelen

Gebruik alle beschikbare middelen die je hebt. Heb je een granaat (tornado), gebruik het dan als je voor de juiste situatie komt te staan. Moet je een kamer in maar je weet niet zeker of er vijanden zijn. Gooi dan een granaat naar binnen en je hoeft er zelf niet achter te komen. Meestal weet je wel waar de vijand zit maar soms is dit niet het geval. In zo’n geval kan je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Zoals eerder is aangegeven is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te bezitten. Heb je een sniper speler? Dan kan je gebruik gaan maken van de afstand en kan je soms beter een route pakken waarbij je op langere afstand kan schieten. Het kan ook een optie zijn om de sniper speler te laten kijken waar de vijand zit zodat jij via een andere route richting die ene vijand kan gaan. Met de informatie die de sniper speler geeft kan je dan weer de juiste beslissingen nemen.

 

Quotes en hoe je ze kan toepassen

Om het artikel af te sluiten hebben we nog een aantal quotes van de machtige generaal Sun Tzu en in het kort hoe je dit kan toepassen in airsoft. Deze quotes zijn al eeuwen oud maar zijn nog steeds relevant vandaag de dag.

“Build your opponent a gold brigde to retreat across” Als je de vijand een manier geeft om terug te trekken, dan verzeker je jezelf ervan dat je niet tegen een hopeloze vijand komt te staan.

“Be extremely subtle even to the point of formlessness. Be extremely mysterious even to the point of soundlessness. Thereby you can be the director of the opponent’s fate.”  Zorg ervoor dat je vijand zo min mogelijk informatie bezit of jou team. Laat ze raden, zo kan jij de beslissingen nemen en ben je verzekerd van een overwinning.

“When strong, avoid them. If of high morale, depress them. Seem humble to fill them with conceit. If at ease, exhaust them. If united, separate them. Attack their weaknesses. Emerge to their surprise.” Zorg ervoor dat hun sterke punten hun zwakke punten worden. Er zijn verschillende manieren hoe je dit kan uitvoeren. Als je maar een plan hebt.

“who wishes to fight must first count the cost”  Bij airsoft wil je het liefst schieten. Maar soms is het beter om niet te schieten. Denk eerst naar voordat je iets doet en denk aan de andere mogelijkheden.

“So in war, the way is to avoid what is strong, and strike at what is weak.” Deze quote lijkt me redelijk duidelijk. Val aan op de plaats met de minste weerstand. Een verdediging is net zo goed als het minst verdedigde punt.

“know yourself and you will win all battles” Weet waar je goed in bent en waar je juist helemaal niet goed in bent. Als je dit weet dan weet je ook wat je wel en niet moet doen waardoor je jezelf nooit in een situatie ziet plaatsvinden waarvan je de uitkomst niet al weet.

 

De strijd in alledaagse situaties

Deze strategieën worden ook gebruikt door de pro’s van tegenwoordig. De meest succesvolle mensen gebruiken oorlogstactieken om het bedrijfsleven te overleven. Dit klinkt misschien raar maar het bedrijfsleven is net als oorlog voeren. Je moet voorbereid zijn op wat er kan komen en een plan hebben voor de meest onverwachte situaties. Niet alleen in het bedrijfsleven is het belangrijk, maar ook bij computerspellen. De professionele spelers gebruiken allemaal tactieken van vroeger. Het is daarom een goed plan om zelf deze tactieken te leren zodat ook jij voorbereid kan zijn op elke situatie.

 

Ben jij geïnteresseerd in meer?

Als jij geïnteresseerd bent in meer tactieken dan heb ik goed nieuws voor je. Er is een boek genaamd The Art of War. In dit boek staan veel meer tactieken die je kan gebruiken. Alle informatie die op deze pagina te vinden is komt uit het boek van de generaal Sun Tzu. Mocht je het boek kopen via de link dan krijgen wij van Airsoft informatie een klein deel van de opbrengst. Dit kost jou niets extra maar het helpt de site online te houden.

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.