Na een jaar met mijn trouwe SA-B15 Assault Rifle werd het tijd voor een upgrade. 260 FPS ging toch net iets te zacht als het aan mij lag. Daarom heb ik onderzoek gedaan en heb manieren gevonden om mijn SA-B15 Assault Rifle toch net iets harder te laten schieten. Ik heb deze methodes toegepast en ja hoor! Mijn replica schiet nu 355 FPS. Je merkt het meteen als je het veld in gaat en ik was blij dat ik mijn replica geüpgraded had in plaats van een heel nieuwe replica te kopen.

Om je replica te upgraden heb je een inner barrel, bucking en nub nodig. Je hebt ook nog de mogelijkheid om MOSfet te gaan gebruiken. Hiermee kan je kortsluitingen, ontladen van de accu en problemen met de trigger voorkomen. Om MOSfet toe te voegen moet de gearbox geopend worden en er moet gesoldeerd worden. Dit kan je het beste aan een airsoft winkel overlaten. De inner barrel, bucking en nub daarentegen kan je makkelijk zelf vervangen. Voor een gedetineerde beschrijving voor wat te doen raad ik je aan verder te lezen.

 

Zelf of laten upgraden?

Als je voor het eerst wil upgraden dan lijkt het echt of je super veel moet doen, wat als je nou je replica uit elkaar haalt en je weet niet meer hoe je het in elkaar zet? Dat dacht ik dus ook. Gelukkig heb ik goed onderzoek gedaan en ga dit helemaal met jou delen. Nu is de vraag : Zelf upgraden of het laten doen. Ik heb het overwogen om het te laten doen door een bedrijf maar dat koste mij ongeveer 40 euro en dan zou ik helemaal niets weten van mijn replica. Daarom heb ik gekozen om het zelf te doen. Op deze manier leer je je replica van binnen kennen en krijg je een beter beeld hoe alles precies werkt. Als je één keer een upgrade hebt gedaan op je replica dan weet hoe alles werkt en weet ik zeker dat je het de volgende keer ook kan.

 

Benodigdheden

Voordat ik begon had ik helemaal geen idee wat ik nodig had en waar ik naar moest kijken. Ik ben daarom eerst naar TacticalLoadout gegaan. Dit kan elke airsoft winkel zijn maar deze winkel was toevallig het dicht bij waar is op dat moment was. Daar hebben we gekeken wat er nodig is om je replica te upgraden. Dit is bij de meeste replica’s hetzelfde maar je moet alleen wel naar de afmetingen kijken. Deze zijn online te vinden en/of de doos waar je replica in aankwam toen je het kocht. De spullen die je nodig zal hebben zijn:

Inner Barrel : Vanuit de inner barrel wordt de BB afgeschoten. Bij het vervangen moet je kijken naar hoe lang de inner barrel is. Het beste wat je kan doen is kijken naar hoe lang je huidige inner barrel is. Aan de hand hiervan kan kiezen of je een iets langere of kortere inner barrel wil. Als je een te lange kiest dan steekt de inner barrel er voor uit en dat is ook niet mooi. Mijn advies is om de lengte zo dicht mogelijk bij je huidige lengte te houden. Iets korter kan ook geen kwaad. In de onderstaande afbeelding zie je een inner barrel.

Bucking : Een rubber dat om je inner barrel vastzit. De bucking heeft lippen die ervoor zorgen dat de BB op zijn plaats blijft voordat er geschoten wordt. Bij het kopen van een bucking hoef je niet naar veel dingen te kijken. Persoonlijk zijn alle producten die ik heb gekocht van Maple Leaf. Er zijn andere merken maar ik weet niet of daar de kwaliteit ook goed van is. In de onderstaande afbeelding zie je hoe bucking eruit ziet.

 

Nub : De nub is heel klein en je raakt het ook snel kwijt als je niet oplet. Ik ben niet voorzichtig genoeg geweest en ben mijn oude nub kwijtgeraakt toen ik het liet vallen. Geloof me, je vindt de nub nooit meer terug zo klein is het. Het moeilijkste van het upgraden is de nub vervangen (Ook al is dit nog niet zo heel moeilijk). De nub is misschien wel klein, maar het is ook het belangrijkste wat in je replica te vinden is. Er zijn verschillende soorten, je hebt de half ronde nub en een standaard platte nub. Bij de meeste replica’s zit een platte nub. In de onderstaande afbeelding is een half ronde nub te zien.

 

 

Kosten

Het heeft me ongeveer 60 euro gekost om alle benodigde spullen te bemachtigen (gereedschap niet meegerekend). De nub is niet zo duur en kost gemiddeld z’n 6 euro.  De bucking is weer iets duurder en kost ongeveer 10 tot 15 euro. De Inner barrel is de boosdoener en kost het meest. De prijs van een Inner barrel is gemiddeld 40 euro. Dit is goedkoper dan een heel nieuw apparaat te kopen en je leert er ook nog eens wat van. Daarom is het beter om te upgraden als je alleen harder wil schieten. Het is ook aangeraden om een chrono meter te hebben omdat je achteraf wil testen hoe hard je schiet. Een vriend heeft ook een upgrade gedaan zonder met de chrono meter te checken en het bleek dat zijn replica 375 FPS schoot waardoor de replica niet gebruikt mocht worden. Later heeft hij het wel weer aanpassingen gedaan waardoor zijn replica precies 360 FPS schoot.

Upgrade stappen

De beste manier om een upgrade goed te volgen is met behulp van een video. Daarom heb ik de beste video’s die op het internet staat gepakt om uit te leggen hoe je je replica moet upgraden. We beginnen met de inner barrel. In de eerste video laten ze zien hoe je je replica uit elkaar haalt en hoe je de inner barrel doet vervangen. In de video wordt de zelfde bucking er weer opgezet maar deze kan jij dus vervangen met de nieuwe bucking. LET OP : voordat je je replica weer in elkaar zet moet je de tweede video kijken om je nub te vervangen.

 

Video 1 : Het uit elkaar halen en in elkaar zetten van je replica / bucking en inner barrel vervangen. In de eerste 2 minuten wordt er aangegeven welke inner barrel hij doet aanraden. Als je dit wil overslaan dan kan je beginnen vanaf minuut 2.

 

Video 2 : Het vervangen van de nub. In de eerste paar minuten wordt uitgelegd wat het is en waarom je de nub zou moeten vervangen. Als je dit wil overslaan dan kan je op minuut 5 beginnen met de handelingen. Sommige mensen raden aan om lijm op je nub te doen als je het terug plaatst. DOE DIT NIET! let ook op voordat je begint met het snijden van de nub of de grootte al goed is. Bij mij was de nub al de goede grootte en ik heb niets hoeven snijden.

 

Meerdere upgrades

Er zijn nog veel meer upgrades die je kan doen! Dit is nog maar het puntje van de ijsberg. Verder zou je in de toekomst een stukje elektronica in de vorm van een MOSfet in kunnen bouwen wanneer je besluit met Lipo accu’s te gaan werken. De MOSfet is een slim stukje elektronica dat verschillende functies heeft om jouw replica beter te laten presteren (ROF, Trigger response, Active Breaking) en om jouw replica en accu’s te beschermen (tegen kortsluiting, volledig ontladen van de accu voorkomen, bescherming van trigger contacten, etc.).

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.