De eerste keer dat ik airsoft speelde had ik er al meteen last van. Ik maakte elke keer mijn bril weer schoon en dan kwam het 10 minuten later gewoon weer terug. Ik baalde hier ontzettend van en heb hierdoor meerdere brillen gekocht. Dit was helemaal niet nodig geweest als ik had geweten waar ik naar moest kijken en wat voor een bril ik eigenlijk nodig had. Na het lezen van dit artikel weet je een paar handige tips om je bril niet te laten beslaan.

Er zijn een paar mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je bril niet beslaat. Je kan gebruik maken van anti-condens middelen maar je kan ook een bril kiezen die er zelf voor zorgt dat de bril niet beslaat. In dit artikel is beschreven waardoor je bril beslaat en wat je er tegen kan doen.

 

Luchtdoorstoom verbeteren

Het beslaan van de glazen ontstaat doordat warme lucht afkoelt en daardoor minder waterdamp kan vasthouden. Deze waterdamp zorgt ervoor dat je bril beslaat. Een van de beste manieren om condens tegen te gaan, is door ervoor te zorgen dat er een goede luchtstroom is tussen de lens en je huid. Hierdoor komt de koude lucht van buitenaf achter de lenzen en dus bij de warme lucht terecht. Als dit gebeurt dan blijft de lucht achter de lens dichter bij de temperatuur van de lucht buiten de lens waardoor er minder kans op condens is.

 

ESS Turbofan brillen

ESS Turbofan brillen hebben een ventilatortje ingebouwd die aangedreven wordt door een batterij. Deze ventilator verplaatst de lucht van de buitenkant naar de binnenkant van de bril waardoor je minder last hebt van condens en gewoon kan verder spelen zonder last te hebben van een beslagen zicht. Er zijn brillen met inkepingen aan de boven- en onderkant van de bril. Deze inkepingen hebben hetzelfde doel als de ESS Turbofan ventilatoren hebben. Het nadeel is dat je geen controle hebt over de hoeveelheid lucht die verplaatst wordt naar de binnenkant van je bril waardoor er dus nog steeds kans is dat ze beslaan. Ben jij geïnteresseerd in een bril die niet beslaat? neem dan een kijkje onze review van de Tactical Anti-Fog Goggles


 

Anti-Condens middelen

Er zijn bepaalde anti-condens middelen die ervoor kunnen zorgen dat er minder condens wordt gevormd in je bril. Er zijn verschillende soorten middelen die je hiervoor kan gebruiken.  Bij het kopen van een airsoft bril krijg je meestal een airsoft doekje. De meeste mensen kijken één keer naar dit doekje en leggen het weg. Dit doekje kan ervoor zorgen dat je een langere tijd kan spelen zonder dat je bril beslaat. Er zijn ook sprays die je kan gebruiken op je bril. Dit heeft ongeveer het zelfde effect als de doekjes.

 

Tips om condens te verminderen

  1.  voordat je je bril op doet is het aan te raden af te koelen. Als je minder zweet dan heb je ook minder kans op condens.
  2. Geef je bril de tijd om af te koelen. Dit kan je doen door soms een rust momentje te pakken.
  3. Zorg ervoor dat je de juiste doekjes gebruikt mocht je de condens eraf willen vegen. Verkeerde doekjes kunnen krassen veroorzaken.
  4. Als je tijdens het spel met je vingers de condens wegveegt is het zicht weer terug voor even, maar wordt na een paar minuten veel erger.
  5. Als je een niet afgedekte verstelbare bril hebt dan is het mogelijk om de ultieme tip te gebruiken.

 

Ultieme tip

Als je een verstelbare bril hebt die niet aan de boven- en onderkant is afgedekt dan heb je geluk want met deze tip heb je nooit meer last van condens op je bril. Omdat je meestal een masker op hebt kan de lucht van je adem bijna nergens naartoe. Daarom gaat die lucht naar boven richting je bril waardoor deze beslaat. Als je de verstelbare bril zo afstelt dat de onderkant van het glas tegen je gezicht aan zit en de bovenkant niet, dan kan de lucht niet naar de binnenkant van je bril waardoor het er aan de voorkant voorbij gaat. Deze tip heb ik een keer van een Marshall gekregen en sinds dien heb ik nooit meer last gehad van condens.

 

LET OP : De bril dient minimaal te voldoen aan de EN166-F, ANSI z87.1, STANAG 2920 v50 of de 40296 norm.

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.