Als je een airsoft apparaat koopt dan heb je de keuze of je een gas aangedreven apparaat wil of een elektrisch aangedreven apparaat. Dit is een belangrijke keuze omdat je voor een langere tijd aan dit wapen vast zit. Of je nou een Gas of elektrisch apparaat koopt, het heeft in beide gevallen voordelen en nadelen. Om ervoor te zorgen dat jij een airsoft apparaat koopt die het beste bij jou past, hebben we onderzoek gedaan naar de voor en nadelen.

Een elektrisch aangedreven airsoft apparaat maakt gebruik van een accu en je hoeft geen extra flessen te kopen waardoor het vaker een goedkopere optie is. Een gas aangedreven airsoft apparaat is realistischer omdat er terugslag op zit maar kan helaas niet gebruikt worden bij koud weer. Er zijn twee verschillende soorten gas die gebruikt worden. Green gas of CO2. Voor meer details raad ik je aan om verder te lezen.

 

Elektrisch aangedreven replica’s

Het belangrijkste om te weten bij een elektrisch aangedreven airsoft apparaat is dat het gebruik maakt van een accu. Via een veer, kleine motor en tandwielen worden de BB’s uit je magazijn afgeschoten. Elektrisch aangedreven replica’s zijn te vinden in alle maten en soorten. Omdat de meeste mensen met een Elektrisch aangedreven replica beginnen worden deze ook veel gemaakt. Hierdoor zijn ze vaak ook goedkoper dan gas aangedreven airsoft apparaten.

Elektrisch aangedreven airsoft apparaten hebben een zeek complex binnenwerk. Helaas betekent dit dan ook dat als één stukje kapot gaat, je meer moeite moet doen om het te repareren.  In de meeste gevallen gaat er iets anders kapot maar je zal maar niet die ene persoon zijn met dat bijzondere probleem. Elektrisch aangedreven airsoft apparaten zijn makkelijk te onderhouden en dit kan voorkomen dat het apparaat geüpgraded moet worden. Als je toch besluit om het apparaat te upgrade dan heb je keuze genoeg. De onderdelen zijn vaak ook redelijk goedkoop waardoor het minder pijn doet in je portemonnee.

Elektrisch aangedreven airsoft apparaten worden al vanaf het begin gebruikt waardoor veel bedrijven deze apparaten maken. Dit kan je zien aan de prijs want het is vaker goedkoper dan gas aangedreven airsoft apparaten. Als je voor het eerst begint met airsoft dan is het sterk aan te raden om te beginnen met een elektrisch aangedreven airsoft apparaat.  De meeste hebben verschillende standen waardoor deze in bijna elke situatie gebruikt kunnen worden. Dit is handig als je erachter wil komen welke speelstijl het beste bij jouw past. Met wat ik je nu allemaal verteld hebt lijkt het net of een elektrisch aangedreven airsoft apparaat ideaal is, nou dat is niet altijd het geval. Omdat er geen gas gebruikt wordt maar elektriciteit lijkt het minder echt. Je hebt geen of minder terugslag waardoor het minder echt lijkt. De accu die gebruikt wordt is gevaarlijker dan alles wat in een skirm gebeurt. Als je niet oplet dan heb je kans dat deze ontploft tijdens het opladen. Dit lijkt misschien overdreven maar je moet er altijd voor zorgen dat je de accu niet te veel overlaad. Als je ziet dat de accu dik wordt dan moet je direct de stroom eraf halen. Die accu mag je dan nooit meer gebruiken!

 

Gas aangedreven replica’s

Als je besluit om een gas aangedreven airsoft apparaat te kopen dan moet je rekening houden met of je een CO2 aangedreven airsoft apparaat wil of een Green gas aangedreven airsoft apparaat wil. Als je voor CO2 kiest dan moet je per magazijn de CO2 capsule vervangen, deze zit meestal in je magazijn dus als je meerdere magazijnen tegelijk meeneemt dan kan je ook meerdere CO2 capsules meenemen. Gemiddeld kost een CO2 capsule 0,90 cent. Als je besluit om voor Green gas te gaan dan heb je één grote fles die je gebruikt om je magazijnen mee te vullen. Dit moet je net als bij CO2 ongeveer 1 keer per magazijn doen. Het belangrijkste verschil tussen CO2 en Green gas is dat het op sommige temperaturen niet gebruikt kan worden. Als het te koud is dan heb je een kans dat het gas niet werkt waardoor je het gas aangedreven airsoft apparaat niet kan gebruiken bij koud weer.

In Nederland en België is het weer heel onvoorspelbaar en dat is natuurlijk niet handig bij een gas aangedreven airsoft apparaat. Als je in een warm land zou wonen dan zou dit natuurlijk geen probleem zijn maar helaas is dit nog niet het geval. Misschien door de opwarming van de aarde hoeven we hier geen zorgen meer over te maken. Omdat deze airsoft apparaten minder vaak gemaakt worden zijn ze in de meeste gevallen ook duurder en in sommige gevallen kost het upgraden ook een stuk meer.

Het voordeel van een gas aangedreven airsoft apparaat is dat het er realistisch uitziet en het lijkt net of je een echt wapen afschiet. Je hebt terugslag waardoor je echt het gevoel hebt dat je een wapen vast hebt. Ik zou je aanraden om met een elektrisch aangedreven airsoft apparaat te beginnen en daarna een gas aangedreven airsoft pistool te halen. Hierdoor heb je altijd een airsoft apparaat ook al is het koud. Bij warmer weer kan je dan ook je airsoft pistool meenemen zodat jij erachter kan komen wat goed bij jou past. airsoft pistolen zijn meestal redelijk goedkoop en bijna iedereen heeft er één na een half jaar airsoft te hebben gespeeld.

 

Koud weer

Zoals al eerder is aangegeven heeft het weer invloed op of het airsoft apparaat gebruikt kan worden of niet. Bij een elektrisch aangedreven airsoft apparaat maakt het niet uit of het nou koud of warm is, het apparaat doet het altijd. Bij een gas aangedreven airsoft apparaat moet je gaan opletten met het weer. Onder de 10 tot 15 graden is het niet aangeraden om met een gas aangedreven airsoft apparaat op pad te gaan omdat er een kans bestaat dat deze dan niet werkt. In het verleden heb ik hier problemen mee gehad en ik ben er later pas achter gekomen dat het door de kou kwam. Je kan dan wel schieten maar er gebeurt dan niets.

 

Voor en nadelen

Elk apparaat heeft zijn eigen voor- en nadelen en dat is oké. Om het makkelijk te maken hebben we alle voor- en nadelen opgesomd zodat jij gemakkelijk kan beslissen welk type apparaat het beste bij jouw past.

Voordelen elektrisch:
– Goedkoop in aanschaf
– Goedkoop in onderhoud
– Kan altijd gebruikt worden.
– Geen extra kosten aan gas

Nadelen elektrisch:
– Geen terugslag
– Er kan meer kapotgaan.
– Accu kan ontploffen

Voordelen gas:
– realistische terugslag

Nadelen gas:
– Onbetrouwbaar in koude temperaturen
– Moeilijk te upgrade
– Duurder in onderhoud

 

Accu

Als je voor een elektrisch airsoft apparaat gaat dan is het belangrijk dat je altijd goed op je accu let. Normaal duurt het ongeveer twee uur om een accu op te laden. Meestal wordt er aangegeven dat de accu vol is door een lichtje. Als de accu bol wordt dan mag je de accu nooit meer gebruiken omdat het kan ontploffen in je airsoft replica. Je replica is dan helemaal kapot en je moet dan een nieuwe kopen. Als de accu bol wordt of je hoort iets sissen dan moet je de accu weg doen. Pak de accu niet met je handen op maar gebruik een tang zodat je je handen niet verbrand (Voor de zekerheid). Het beste wat je kan doen is je accu in een Lipo bag te laten laden. Deze tas zorgt ervoor dat je minder schade hebt mocht er iets gebeuren. Het lijkt allemaal heel erg maar het valt reuze mee. Dit gebeurt bijna nooit als je goed oplet.

Ben je benieuwd hoe het eruit ziet? kijk dan naar deze video:

 

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.