Welkom in de wereld van airsoft! Als je net bent begonnen dan weet je waarschijnlijk nog niet precies wat alles is en wat je moet doen. Om jou op weg te helpen hebben wij een paar tips die jou helpen airsoft in het algemeen te begrijpen. Ik hoop dat je wat aan deze tips heb zodat jij helemaal klaar bent om de airsoft wereld in te gaan.

 

Benamingen

Als je wil beginnen met airsoft dan gebeurt het vaak dat er woorden gebruikt worden waarvan je waarschijnlijk nog nooit eerder gehoord hebt. Daarom heb ik hieronder een opsomming gemaakt van de meest gebruikte woorden.

 • Skirm : Speel dag/dagen waarop men de airsoft sport beoefend met andere airsofters.
 • FPS :  Het Engelse woord is “feet per second”. Er word met FPS aangegeven hoe hard er geschoten kan worden.
 • AEG : Dit is een airsoft apparaat die automatisch kan schieten en aangedreven wordt door batterijen.
 • GBB : Dit is een airsoft apparaat die aangedreven wordt door gas.
 • Spring powered :Dit is een airsoft apparaat die aangedreven wordt door een gespannen veer.
 • BB : Een BB is een ander woord voor het balletje dat je afschiet met je airsoft apparaat.
 • NAVB : De Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging.
 • Marshall : Persoon die zorgt dat de spelers zich aan de regels houden.

 

Beginnen met airsoft

Voordat je met airsoft kan beginnen, heb je het een en ander nodig. En het belangrijkste hiervan is niet je airsoft apparaat of je camouflagepak. Als je in Nederland wil beginnen met airsoft dan moet je een lidmaatschap afsluiten bij de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NAVB), dit kost ongeveer 72 euro per jaar en om de drie jaar moet je een verklaring van goed gedrag leveren. zonder dit lidmaatschap is illegaal om airsoft uit te oefenen in Nederland. Het is wel mogelijk om airsoft een paar keer te proberen bij een skirm, dit mag maar maximaal drie keer per jaar en je betaald hier ongeveer 20 euro meer voor dan als je een NAVB lid bent met eigen spullen. Als je in België woont dan is het niet nodig om jezelf aan te melden bij een vereniging en kan je jezelf gewoon aanmelden bij een skirm naar keuze. Als je besluit om naar een skirm te gaan in Nederland dan moet je bij de NAVB een formulier aanvragen die je dan moet meenemen naar de skirm.

Kom jij uit Nederland en wil je een lidmaatschap bij de NAVB aanvragen, of kom je uit België en heb je een skirm in Nederland maar hebt nog geen formulier? Neem dan een kijkje op Beginnen met airsoft voor een uitgebreide uitleg hierover. De informatie waar je naar zoekt is te vinden onder het kopje Aanmelden.

 

Vrijstelling voor Airsoft apparaten

Als je in Nederland woont,  lid bent van de NAVB  en ouder dan 18 jaar bent dan wordt vrijstelling verleend voor het overdragen, voorhanden hebben en vervoeren van airsoftapparaten voor de beoefening van de airsoft sport.  Als je lid bent mag je je airsoft apparaat vervoeren tussen je woning en schietvereniging, het vervoeren tussen de woning en een erkende wapenhandelaar en het vervoeren van en naar de landgrens. Deze regels zijn bedoelt zodat je niet zomaar je airsoft apparaat overal mee naartoe kan nemen. De zelfde regels gelden ook in België maar dan hoef je geen lid te zijn van de NAVB.

 

Veiligheid

De airsoft sport is niet geheel zonder risico en kan gevaarlijk zijn. Als de spelers zich aan de regels houden valt er niets te vrezen en worden vervelende incidenten tot een minimum gehouden. Het belangrijkste is dat er een veiligheidsbril wordt gedragen. Omdat er kleine balletjes afgeschoten worden op elkaar die redelijk hard gaan is het belangrijk dat de ogen hiertegen beschermd zijn. Als je een airsoft bril draagt die voldoet aan de norm. De bril dient minimaal te voldoen aan de EN166-F, ANSI z87.1, STANAG 2920 v50 of de 40296 norm. Als je al een paar keer airsoft hebt gespeeld dan is de kans groot dat je bril wel eens beslaat. Als je hier ook last van hebt neem dan een kijkje op Hoe zorg ik ervoor dat mijn bril niet beslaat?

Het is ook belangrijk dat je niet elke week naar de tandarts moet, daarom wordt het aangeraden om een veiligheid gebit of masker op te hebben tijdens een skirm. Het is niet verplicht om een masker op te hebben maar als je dan geraakt wordt en er gebeurt iets met je tanden dan is het eigen risico. Dus doe het masker maar gewoon op.

Als je de hele dag je bril en masker op moet hebben dan krijg je het snel warm. Daarom zijn er zogenaamde safe zones waar de speler de brillen en maskers af kan doen. Het is dan ook streng verboden om met een geladen replica deze zone binnen te lopen. Als je het speelveld oploopt dan doe je het magazijn pas in je replica als je de safe zone uit bent. Als je terug komt vanuit het speelveld dan haal je het magazijn eruit en schiet je een paar keer op de grond zodat je zeker weet dat er geen BBs meer in je replica zitten.

Er zijn nog veel meer regels maar dit zijn de belangrijkste die je moet weten. Voor een skirm worden nog meer regels uitgelegd zodat je weet wat je niet of juist wel moet doen. De regels kunnen per plaats verschillen. Persoonlijk heb ik ook nog een tip: Koop goede schoenen voordat je begint. Ik heb hier veel te lang mee gewacht en ben verbaast dat ik mijn enkel nog niet gebroken heb. De grond is meestal oneven en als je geen goede schoenen hebt dan is de kans groot dat je iets breekt.

 

Verschillende soorten airsoft apparaten

Airsoft speel je met airsoft apparaten, let hierbij op de benaming want het is géén wapen, maar een apparaat. Velen noemen het ook wel een replica, ook al is het niet de officiële benaming. de kogels noemen we BBs. Dit zijn kleine balletjes die afgeschoten worden van het airsoft apparaat. Er zijn drie soorten replica’s die je moet kennen, een AEG, een GBB en een Spring powered replica.

AEG : Dit is het meest gebruiksvriendelijke en toegankelijke type van de 3. De AEG maakt gebruik van een accu / batterij die ervoor zorgt dat het apparaat werkt. De AEG is een stuk onderhoudsvriendelijker dan de andere soorten. AEG’s zijn in het algemeen een stuk goedkoper en gemakkelijker te upgraden. Daarom is het ook aangeraden om met een AEG te beginnen. Er zit wel een nadeel aan een AEG. Het apparaat geeft geen terugslag en het geluid is minder realistisch. Dit is te compenseren door een EBB (Electric Blowback) maar deze zijn nog niet op het punt dat ze een echte kick geven. Om het geluid realistischer te maken kan je gebruik maken van een zogenaamde amplifiers. Deze veranderen het geluid een beetje, en werken bij de ene beter dan bij de andere.

GBB : De Gas Blowback is wat realistischer dan een EAG. Dit komt vooral door het geluid en de terugslag. Zo klinkt het geluid wat meer als een echt schot. De kick wordt geproduceerd door gas dat ontsnapt in een bepaalde richting. Door het gas komt komt er ook een beetje rook van je replica af waardoor het er realistischer uitziet. Het nadeel van een GBB replica is dat je gas moet kopen. Dit kost extra en je kan niet altijd spelen omdat gas op bepaalde temperaturen niet werkt. maar over het algemeen is 15°C tot 25°C een reële waarde waarop een GBB effectief is. Bij de GBB sidearm beweegt de slede ook daadwerkelijk naar achteren, wat voor de terugslag zorgt. Dit is uiteraard realistischer dan wanneer de slede stil blijft liggen, wat bij de AEP het geval is. Je hebt ook gas powered pistols zonder blowback, deze zul je echter wat minder zien.

Spring powerd : Deze variant wordt vooral teruggezien als sniper rifles en shotguns, die een BB af kunnen schieten door het handmatig spannen van een veer. Veel mensen kennen dit systeem van het balletjespistool van de kermis of uit Spanje. Voor een sniper rifle is dit een goed systeem, gezien een sniper in het echt ook niet volautomatisch schiet. Voor een automatisch platform, is dit vanzelfsprekend een slechte optie. Deze variant zal je buiten een sniper rifle of shotgun, vrijwel niet zien. Hooguit als een sidearm om de outfit er leuker uit te laten zien.

 

Attentie : De onderstaande twee hoofdstukken staan ook in het artikel Wat betekend FPS in airsoft.

Maximale FPS

In Nederland en België gelden ze zelfde regels als het gaat om FPS limieten. Er zijn veel verschillende soorten replica’s die gebruikt kunnen worden op het veld en er zijn ook verschillende regels afhankelijk van het type replica dat je hebt.

Handwapens : Maximaal 360 FPS.
Shotguns : Maximaal 360 FPS.
AEG’s: Maximaal 360 FPS.
Semi-automatic Sniper : Maximaal 360 FPS.
Single Bolt Sniper : Maximaal 500 FPS.

De reden dat de Bolt sniper op een hoger FPS mag schieten is dat het minimaal twee seconden duurt voordat de replica nog een keer kan schieten. Maar omdat snipers op 500 FPS mogen schieten moet de afstand ook groter zijn vanaf de vijand. Op de meeste velden is dit een afstand van 15 meter. Binnen de 15 meter mag je niet schieten en moet je een handpistool gebruiken (of en andere replica die wel van dichtbij mag schieten).

 

BB’s en FPS

In de onderstaande tabel is te zien hoeveel FPS  je kan verwachten als je met verschillende soorten BB’s schiet. Zoals in de tabel wordt weergegeven is het belangrijk dat je BB’s niet te zwaar zijn. De BB’s komen dan minder ver MAAR schieten wel preciezer dan lichte BB’s. Als je te lichte BB’s hebt dan schieten ze wel ver maar heen onnauwkeurig. Dit is ook niet iets wat je wil. Persoonlijk vind ik het fijn om met 0.25 gram BB’s te schieten omdat de balans goed is tussen hoe precies je schiet en hoe ver je schiet.

Vragen

Als er vragen of opmerkingen zijn dan hoor ik het graag. Je vragen worden ALTIJD beantwoord. Heb je al een keer airsoft gespeeld en wil je iedereen laten weten wat je ervan vond? Zet hieronder dan een bericht neer zodat iedereen een beter beeld kan krijgen van airsoft in het algemeen. Bedankt voor het lezen en tot het volgende artikel!

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

4 Comments

 • Remko

  5 februari 2020 - 22:14

  Mag ik als 17 jarige nederlander ook zomaar meedoen bij evenementen in belgie of moet je alsnog een nabv pas hebben om mee te mogen doen in belgie?

  • Kyle van Raaij

   5 februari 2020 - 22:16

   Als Nederlander mag je ook meedoen bij evenementen in België (Doordat de leeftijd in België 16 jaar is). Je hoeft alleen een NABV pas te hebben als je in Nederland mee wil doen met evenementen.

 • ...

  23 maart 2021 - 15:22

  Mijn spring pistol schiet niet meer zo hard als eerst en dit is de tweede keer. Wat moet ik doen? Want volgens mij is er iets mis met het springveertje.

  • Kyjardo van Erven

   6 maart 2022 - 10:04

   Ik zou even kijken of je zuiger nog goed werkt, dat is vaak bij mij het probleem, als die te droog is wordt de bb minder hard afgeschoten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.