Er zijn honderden verschillende soorten airsoft granaten in de wereld maar er zijn er maar een paar legaal in Nederland. Veel mensen kennen de regels van airsoft replica’s maar niet de regels die gelden voor airsoft granaten. In dit artikel gaan we kijken hoe de wet van deze airsoft granaten in elkaar zit en welke er nou precies toegestaan zijn.

In het kort: de wetgeving van airsoft-granaten is anders dan de wetgeving van airsoft replica’s. airsoft granaten mogen er niet uitzien als echte granaten. De criteria waarop wordt beoordeeld is vaag waardoor er per granaat gekeken wordt of deze is toegestaan of niet. Een aantal airsoft granaten zijn toegestaan. Dit zijn de Tornado granaat (zonder beugel), de Avatar granaat, de Stramtaim NOVA Epslilon granaat en de E-RAZ granaat. 

 

 

Replica’s van explosieven

Airsoft handgranaten vallen niet onder de airsoft regeling want ze lijken niet op vuurwapens. Dat betekend dat het verbod op het bezit van categorie 1 voorwerpen volledig van kracht is. Je mag gewoon geen airsoft handgranaten bezitten.

In de wet wordt duidelijk aangegeven dat het verboden is om “voorwerpen die voor wat betreft hun vorm en afmetingen een gelijkenis vertonen met voor ontploffing bestemde voorwerpen” voorhanden te hebben.

Nu is de vraag dan weer: Wanneer vertoont een voorwerp en gelijkenis met…? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het hangt volledig af van wie dat beoordeelt. Een airsoft sporter, een politieman of een rechter. Het gaat er dus helemaal niet over wat er in de wet staat maar alleen hoe die geïnterpreteerd wordt.

 

Op welke criteria worden airsoft-granaten beoordeeld?

Er zijn geen criteria waar je naar kan kijken bij het beoordelen van een airsoft granaat. Handgranaten bestaan in allerlei vormen en kleuren. Dus eigenlijk lijkt elk voorwerp wel een beetje op een handgranaat. Sommige handgranaten zien er uit als een spuitbuis of een groenteblik. Sommige parfumflesjes zien eruit als een handgranaat maar worden gewoon bij de parfumerie verkocht.

Er moet dus een uitspraak gedaan worden per granaat of ze zijn toegestaan of niet. Eerst was dit alleen het geval bij een Tornado granaat zonder beugel maar er kwamen er langzaam meerdere bij.

Airsoft granaten die zijn toegestaan

De rechter heeft bepaald dat een aantal airsoft granaten toegestaan zijn om te gebruiken omdat ze er niet uitzien als echte granaten. De zogenaamde Tornado granaat was de eerste granaat die toegestaan werd. Nu zijn ook de Avatar granaat, Stramtaim NOVA Epslilon granaat en de E-RAZ granaat toegestaan.

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.