Je ontkomt er niet aan. Je hebt ze nodig om de airsoft sport te beoefenen. Ik heb het natuurlijk over de magazijnen van je replica. Er zijn verschillende soorten magazijnen die je kan gebruiken maar de meest gebruikte zijn de mid-caps en de high-caps. Naast de hoeveelheid BB’s die ze bevatten zijn er nog meer verschillen.

Mid-caps magazijnen hebben een capaciteit van 130 BB’s en maken gebruik van een lange veer om de BB’s in je replica te stoppen. High-caps hebben een capaciteit van 300 BB’s en maken gebruik van een wieltje om de BB’s in je replica te stoppen.

 

Mid-caps magazijn

Een mid-cap magazijn heeft een gemiddelde capaciteit van ongeveer 130 BB’s. Dit is een stuk minder dan bij een high-cap magazijn maar heeft enkele voordelen. Je BB’s zitten niet los in het magazijn en worden vast gedrukt door een veer in het magazijn. Hierdoor gaat het magazijn niet rammelen als je aan het rennen bent. Je moet alleen wel iets vaker herladen omdat je een stuk minder BB’s hebt.

 

Mid-caps werking

Als we de mid-caps open zouden maken dan zou je een grote veer zien die opgevouwen is in het magazijn. In het onderstaande voorbeeld kan je zien hoe de veer is opgevouwen in het magazijn. De rode lijn moet de veer voorstellen. Zoals je kan zien wordt er een lange veer gebruikt zodat er toch nog redelijk veel BB’s in het magazijn kunnen zitten.

 

 

Mid-caps voordelen

Zoals al eerder is aangegeven is het grootste voordeel van een mid-cap dat je geen gerammel hoort als je aan het rennen bent. Gelukkig zijn er ook meer voordelen om voor een mid-cap te kiezen in plaats van een high-cap. Bij een high-cap moet je om de paar BB’s aan een wiel draaien onder het magazijn. Bij een mid-cap hoeft dit helemaal niet. Dit komt door de veer die erin zit. Een mid-cap magazijn is het beste als je single shot schiet, niet omdat dit beter is voor het magazijn maar omdat je het magazijn redelijk snel leeg schiet als je vol automatisch schiet. Dit probleem heb ik persoonlijk al veel te vaak gehad.

 

High-caps magazijn

Het grootste voordeel van een high-cap magazijn is dat er een grote hoeveelheid BB’s in kunnen. 300 BB’s om precies te zijn. Dit is bijna twee keer zoveel als bij een mid-cap. Bij een high-cap moet je wel af en toe onder op het magazijn aan een wieltje draaien. Dit moet gebeuren zodat de BB’s op de juiste plaats komen te staan zodat je kan schieten. Als er geen kogels meer uit je replica komen dan moet je dus gewoon even aan het wieltje draaien. Hier wen je heel snel aan en gelukkig hoef je het niet te vaak te doen.

 

High-caps werking

De high-caps magazijnen maken gebruik van een wieltje om ervoor te zorgen dat de BB’s op de juiste plaats komen te staan. Op de onderstaande afbeelding is te zien hoe de high-caps magazijnen van binnen werken. In het witte vierkantje worden alle BB’s opgeslagen. Omdat dit bijna 80% van het magazijn is kunnen hier veel BB’s in. Dit is dan ook meteen de reden dat als je magazijn minder vol is je gerammel hoort. Het groene rondje moet het wieltje voorstellen die je gebruikt om de BB’s op de juiste plek neer te zetten (Het rode lijntje). Dit is ook meteen de reden dat je soms aan het wieltje moet draaien.

 

 

 

High-caps voordelen

Omdat er veel BB’s in het magazijn kunnen kan je meer schieten voordat het magazijn leeg is. Een high-cap is ideaal als je volledig automatisch mag schieten omdat je toch minder snel hoeft te herladen. Sommige mensen vinden high-caps irritant omdat er gerammel vanaf komt maar persoonlijk heb ik er niet z’n last van. Als je alleen single shot mag schieten en je gebruikt een high-cap dan kan het zijn dat de hele middag met één magazijn kan spelen.

 

Wat je NIET moet doen met je magazijn

Sommige mensen raden je aan om olie of een smeermiddel in je magazijn te doen. Dit is zeker niet aan te raden. Dit komt dan ook op je BB’s terecht en via je BB’s dus ook op je hop-up bucking. Hop-up werkt door wrijving met de bb. Als er smeermiddel op terecht komt heb je minder wrijving en wordt het er niet consistenter op. Met andere woorden, je helpt de werking van de hopup om zeep en tast je accuracy aan. Het word ook aangeraden om je magazijn niet 100% vol te doen zodat de veer niet uitgerekt wordt. 90% is meer dan genoeg.

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.