De meeste bezoekers van deze website hebben nog nooit eerder airsoft gespeeld en zijn hier voor meer informatie over airsoft. Speciaal voor deze bezoekers hebben we dit artikel opgezet zodat ze de basis van airsoft begrijpen. We gaan het er in dit artikel over hebben wat de sport eigenlijk is, wat de wapens zijn, waarmee geschoten wordt, de regels en de geschiedenis.

Samenvatting

Airsoft is een militaire simulatie sport tussen twee of meerdere teams. Deze teams nemen het een hele dag tegen elkaar op in een fictieve strijd. Airsoft lijkt redelijk veel op paintball maar er wordt meer focus gelegd op realiteit. De kleding, de omgeving en de wapens zien er realistischer uit en de wapens gaan net iets harder.

 

De Wapens

Airsoft wordt gespeeld met replica’s van echte wapens. Het uiterlijk komt exact overeen met wapens die gebruikt worden in het leger, politie-eenheden of terroristen over de hele wereld. Er zijn dus veel verschillende replica’s die gebruikt kunnen worden met ieder zijn eigen upgrade mogelijkheden. Deze upgrades kunnen verschillen tot een demper, scope of andere onderdelen in het replica voor betere schiet prestaties.

 

Replica’s vuren redelijk hard en je kan er blauwen plekken van krijgen op je lichaam. Hoe hard de replica schiet wordt gemeten met joule of FPS, als een replica harder schiet dan het toestaand aantal joule dan dan mag de replica niet gebruikt worden. Voor de meeste replica’s geld dat het niet harder mag schieten dan 1,20 joule of 360 FPS. Voor Single shot replica’s is dit 2,32 joule of 500 FPS.

 

De Munitie

De replica’s vuren natuurlijk geen echte kogels. Dan zouden de meeste mensen maar één keer airsoft kunnen spelen. Er wordt gespeeld met kleine balletjes genaamd BB’s. Deze zijn meestal biologisch afbreekbaar zodat je deze gewoon buiten kan gebruiken. Een BB heeft een doorsnee van 6mm en heeft verschillende gewichtsklasse. Standaard wordt er geschoten met 0.20 gram of 0.25 gram BB’s. Hoe zwaarder de BB hoe preciezer je ermee kan schieten. Het nadeel van een zwaardere BB is dat er minder ver mee geschoten kan worden. Het is dus belangrijk om de balans tussen bereik en precisie te vinden.

 

De Regels

In 2011 was het nog niet toegestaan om in Nederland de airsoft sport te beoefenen en moest je daarvoor naar het buurlanden België of Duitsland gaan. Vanaf 15 januari 2013 is airsoft tot op zekere hoogte legaal gemaakt. De Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NAVB) zorgt ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt. Om airsoft te mogen beoefenen moet je het volgende hebben:

 • Minimale leeftijd van 18 jaar
 • Verklaring omtrent gedrag (VOG)
 • Lidmaatschap van een door de minister erkende airsoftvereniging.

 

Er zijn ook aanvullende regels die belangrijk zijn als je een airsoft apparaat in je bezitting hebt, dit zijn :

 • Airsoft apparaten dienen worden te vervoerd in een koffen, foedraal of tas de afsluitbaar is.
 • Airsoft apparaten dien thuis op een deugdelijke plek opgeslagen te worden met sluitwerk.
 • De erkende wapenhandel moet een register bijhouden wie airsoftapparaten koopt.
 • Het vervoer van een airsoft apparaat naar een skirm of winkel moet worden gedaan via de kortste weg.
 • Tijdens het vervoeren van een airsoft apparaat mag het magazijn er NIET in zitten.

 

Verschillende soorten replica’s

Airsoft speel je met airsoft apparaten, let hierbij op de benaming want het is géén wapen, maar een apparaat. Velen noemen het ook wel een replica, ook al is het niet de officiële benaming. de kogels noemen we BBs. Dit zijn kleine balletjes die afgeschoten worden van het airsoft apparaat. Er zijn drie soorten replica’s die je moet kennen, een AEG, een GBB en een Spring powered replica.

AEG : Dit is het meest gebruiksvriendelijke en toegankelijke type van de 3. De AEG maakt gebruik van een accu / batterij die ervoor zorgt dat het apparaat werkt. De AEG is een stuk onderhoudsvriendelijker dan de andere soorten. AEG’s zijn in het algemeen een stuk goedkoper en gemakkelijker te upgraden. Daarom is het ook aangeraden om met een AEG te beginnen. Er zit wel een nadeel aan een AEG. Het apparaat geeft geen terugslag en het geluid is minder realistisch. Dit is te compenseren door een EBB (Electric Blowback) maar deze zijn nog niet op het punt dat ze een echte kick geven. Om het geluid realistischer te maken kan je gebruik maken van een zogenaamde amplifiers. Deze veranderen het geluid een beetje, en werken bij de ene beter dan bij de andere.

GBB : De Gas Blowback is wat realistischer dan een EAG. Dit komt vooral door het geluid en de terugslag. Zo klinkt het geluid wat meer als een echt schot. De kick wordt geproduceerd door gas dat ontsnapt in een bepaalde richting. Door het gas komt komt er ook een beetje rook van je replica af waardoor het er realistischer uitziet. Het nadeel van een GBB replica is dat je gas moet kopen. Dit kost extra en je kan niet altijd spelen omdat gas op bepaalde temperaturen niet werkt. maar over het algemeen is 15°C tot 25°C een reële waarde waarop een GBB effectief is. Bij de GBB sidearm beweegt de slede ook daadwerkelijk naar achteren, wat voor de terugslag zorgt. Dit is uiteraard realistischer dan wanneer de slede stil blijft liggen, wat bij de AEP het geval is. Je hebt ook gas powered pistols zonder blowback, deze zul je echter wat minder zien.

Spring powerd : Deze variant wordt vooral teruggezien als sniper rifles en shotguns, die een BB af kunnen schieten door het handmatig spannen van een veer. Veel mensen kennen dit systeem van het balletjespistool van de kermis of uit Spanje. Voor een sniper rifle is dit een goed systeem, gezien een sniper in het echt ook niet volautomatisch schiet. Voor een automatisch platform, is dit vanzelfsprekend een slechte optie. Deze variant zal je buiten een sniper rifle of shotgun, vrijwel niet zien. Hooguit als een sidearm om de outfit er leuker uit te laten zien.

 

De Geschiedenis

Voor het legaal was konden Nederlandse liefhebbers over de grens, in bijvoorbeeld België, hun hobby toch beoefenen. De replica’s die dan worden gebruikt worden niet mee terug naar Nederland genomen, maar daar bewaard. Kleding en toebehoren mogen wel mee de grens over genomen worden. Belangrijk is te vermelden dat bepaalde onderdelen en accessoires, zoals magazijnen, ook onder de wapenwet vallen en dus verboden waren in Nederland. Het importeren van airsoft wapens was ook verboden. In alle omringende landen is dit bekend, waardoor winkeliers en leveranciers vaak geen bestellingen vanuit Nederland accepteerden.

 

Vragen

Als er vragen of opmerkingen zijn dan hoor ik het graag. Je vragen worden ALTIJD beantwoord. Heb je al een keer airsoft gespeeld en wil je iedereen laten weten wat je ervan vond? Zet hieronder dan een bericht neer zodat iedereen een beter beeld kan krijgen van airsoft in het algemeen. Bedankt voor het lezen en tot het volgende artikel!

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

2 Comments

 • Nynke

  23 maart 2021 - 11:57

  Waar kan ik Airsoft oefenen?

 • Emiel Schoenaers

  1 mei 2021 - 14:42

  Je mag airsoft spelen op een Privé domein met een beperkt aantal mensen altijd uit het zicht van 3de. Het beste is mee doen op een scrim of oefendag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.