Paintball en airsoft lijken in bijna elk opzicht op elkaar. Maar er zijn een aantal belangrijke verschillen die ervoor zorgen dat de ene meer pijn doet dan de andere. Om je het snelle antwoord te geven, de pijnfactor is bij allebei ongeveer even groot. MAAR niet door de redenen die je zou verwachten. In dit korte artikel gaan we uitleggen waarom de pijnfactor ongeveer even groot is.

 

Joule berekenen

Om een goede berekening te kunnen maken moet de schietsnelheid met dezelfde waarde vergeleken worden. Dit doen we met joules omdat dit sinds 2019 de standaard is geworden. De berekening ziet er als volgt uit:
KE (Joules) = 0.5 X gewicht ammunitie X snelheid2.

Om de joule waarde van airsoft te berekenen hebben we het gewicht van de BB nodig en de FPS-snelheid van het airsoft apparaat. Om het gemakkelijk te houden gebruiken we 0.20 gram voor het gewicht van de BB en 400 FPS voor de snelheid. Als je de berekening met deze waardes uitvoert dan kom er een waarde van 1,49 joule uit. Omdat paintball geweren niet harder mogen schieten dan 300 FPS (90 MPS), gebruiken we dat nummer. Het zwaarst mogelijke gewicht van een paintball projectiel is 3,5 gram. Deze gebruiken we ook voor de berekening. Na het uitvoeren van de berekening krijg je een waarde van ongeveer 14 Joule te zien. Dus…

Paintball: 14 Joules
Airsoft: 1,5 Joules

 

Oppervlakte berekenen

Als dit alles zou zijn dan zou paintball veel meer pijn doen dan airsoft. Dit is echter alleen niet het geval. We moeten ook rekening houden met de grootte van het projectiel dat afgevuurd wordt. De projectielen bij paintball zijn veel groter dan bij airsoft en dit zorgt ervoor dat het projectiel minder hard aankomt. De 14 Joules van paintball worden verspreid over een groter oppervlak. De berekening hiervoor ziet er als volgt uit: SA= 4 X Pi X Radius2. De oppervlakte van een paintball projectiel is 18 millimeter en de oppervlakte van een airsoft projectiel is 9 millimeter.

Paintball SA: (4) X Pi X 32 = 1017mm2
Airsoft SA: (4) X Pi X 92 = 113mm2

 

Pijn berekenen

Het is dus duidelijk dat de oppervlakte bij airsoft een stuk kleiner is dan bij paintball. Maar omdat een mensen lichaam zacht is, veert het om het projectiel heen als het geraakt wordt. Het lichaam veert ongeveer 50% om het projectiel heen. Voor deze reden kunnen we het SA-getal door de helft delen. Dus voor paintball is het 508,5 minimeter2 en voor airsoft is het 56 millimeter2.  Nu hebben we alle informatie die we nodig hebben om erachter te komen wat meer pijn doet, paintball of airsoft. Nu kunnen we kijken met hoeveel joule je wordt geraakt per millimeter. Dit doen we met deze eenvoudige berekening: ST (Joule Per Square millimeter) = Joule/ oppervlakte. Dus voor paintball is het 14 Joule/ 508 millimeter en voor airsoft is het 1.5 Joule/ 56 millimeter. Na het uitrekenen van deze berekening krijg je de volgende waardes:

Paintball ST: 0.2755 JPSMM
Airsoft ST: 0.2675 JPSMM

Nu weten we dat airsoft en paintball ongeveer evenveel pijn doet. Je kan dus niet meer zeggen dat het ene meer pijn doet dan het andere. Je kan er natuurlijk zelf voor zorgen dat het ene meer pijn doet dan het andere door zwaardere projectielen te gaan gebruiken. Hogere FPS te gebruiken (Alleen bij airsoft mogelijk) of in koud weer te spelen (waardoor het paintball projectiel kans heeft om niet te knappen). Maar denk eraan: Pijn is voor iedereen anders, als je wil dat het pijn doet raad ik je aan om in je zwembroek te airsoft/paintball te spelen.

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.