Wanneer mensen vragen wat airsoft precies is dan hebben de meeste airsofters de neiging om te zeggen dat het op paintball lijkt maar dat het net iets harder gaat. Dit zijn standaard reacties en daar willen we vanaf. We gaan het er in detail over hebben wat de verschillen tussen airsoft en paintball zijn.

Het grootste verschil tussen airsoft en paintball is dat airsoft een stuk realistischer is, er wordt gebruik gemaakt van kleinere kogels waardoor er preciezer geschoten kan worden. Paintball kogels zijn groter en zijn gevuld met een kleurstof. De minimale leeftijd voor airsoft en paintball is 18 jaar maar bij paintball is er een andere variant waarbij een leeftijd nodig is van 8 jaar. Voor een meer gedetineerde beschrijving nodig ik je uit om door te lezen.

 

Airsoft VS paintball

Meestal als je met je vrienden of familie een dagje weg gaat dan is de kans een stuk groter dat je voor paintball kiest. De grootste reden is omdat paintball gewoon veel bekender is dan airsoft. De tweede reden is omdat je al paintball kan spelen vanaf 8 jaar. Dit is dan wel kinderpaintball, de normale leeftijd om te mogen paintballen is net als bij airsoft 18 jaar.

Zoals je al eerder in de intro hebt gelezen gaat airsoft harder dan paintball. De reden dat het harder gaat is omdat de replica’s waarmee geschoten wordt gewoon harder kunnen dan de standaard paintball geweren. Ook omdat er bij airsoft met kleinere balletjes wordt geschoten kan er harder geschoten worden.

De geweren die gebruikt worden bij airsoft zien er ook veel realistischer uit dan bij paintball, doordat er bij paintball gebruikt moet worden van een paintball reservoir zien de replica’s er minder realistisch uit. Bij airsoft zijn er vele verschillende soorten replica’s die er allemaal heel verschillend uit kunnen zien en omdat die balletjes die gebruikt worden zo klein zijn passen ze in een realistisch magazijn.

 

Munitie

Airsoft lijkt redelijk veel op paintball, maar de munitie die gebruikt wordt weer helemaal niet. paintball geweren gebruiken verfballetjes en airsoft replica’s weer helemaal niet.

Airsoft : Er wordt gebruikt gemaakt van organisch afbreekbare balletjes die een gewicht hebben tussen de 0.20/0,43 gram en zijn klein vergeleken met paintball munitie, 6 tot 8 millimeter om precies te zijn. Deze balletjes worden BB’s genoemd en kunnen met hoge snelheden worden afgeschoten. Het is daarom ook altijd belangrijk om bescherming aan te hebben.

Paintball : De ballen zijn gemaakt van gelatine, Dit wordt ook gebruikt voor omhulsels van capsules (pillen). Doordat de ballen oplossen als ze in contact komen met water is het ideaal voor paintball. Dan komt het veld niet helemaal vol te liggen met balletjes en kan je makkelijker spelen. In de ballen zit een vloeistof die gemaakt is van gelatine, waarbij een kleurstofje is toegevoegd. Door de kleurstof kan je goed zien wie geraakt is. De kogels zijn een stuk groter dan airsoft BB’s en hebben een diameter van 1,73 centimeter.

 

Markers / Replica’s

Bij airsoft wordt de term replica gebruikt voor het woord geweer omdat het geen echt geweer is maar een nagemaakte versie van een geweer. Bij paintball wordt de term marker gebruikt voor het woord geweer omdat het mensen kan marken met de verfkogels.

Airsoft : Er zijn veel verschillende soorten replica’s die gebruikt kunnen worden bij airsoft. Je hebt elektronische, gas of spring aangedreven replica’s en honderden verschillende soorten met allemaal een ander uiterlijk. Je hebt dus genoeg keuze als het gaat om replica’s. Je hebt zelfs de keuze om een sniper replica te gebruiken.

Paintball : Er zijn twee soorten markers die gebruikt kunnen worden bij paintball. Een Elektronische marker en een Mechanische marker. Een Elektronische marker hebben het voordeel dat ze meestal veel meer ballen in korte tijd kunnen schieten. Het aantal kan oplopen tot wel 30 ballen per seconden. Bij elektronische is het niet de trekker maar de chip die schiet. Mechanische markers schieten meestal niet zo snel omdat ze een trekker hebben voor één vinger. Ze zijn niet computergestuurd (met chip) en zijn vaak een stuk zwaarder omdat er meer onderdelen in zitten.

 

Leeftijd

De officiële leeftijd om te mogen beginnen met airsoft en paintball is 18 jaar. Dit komt door artikel 31 lid 4 van de wet wapens en munitie. Volgens de Nederlandse wapenwet vallen wapens die gebruikt worden bij airsoft en paintball in categorie IV. Echter is het mogelijk om een andere variant van paintball te spelen. Deze variant heet kinderpaintball en je moet hiervoor minimaal 8 jaar oud zijn.

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.