Het is klein, het kan hard aankomen en het bepaald hoe je airsoft replica schiet. Dan hebben we het natuurlijk over BB’s. De meeste BB’s hebben een diameter van 6mm, dus daar is niet veel te kiezen. Echter zijn er wel veel variaties in gewicht, kleur, materiaal en merk. Dit zorgt ervoor dat elke soort BB anders schiet en gebruikt kan worden in verschillende specifieke situaties.

Er zijn verschillende gewichten, materialen en de kwaliteit is bij elke BB anders. De meest gebruikte BB is de biologisch afbreekbare BB met een gewicht van 0.20 gram. Echter zijn er nog veel meer variante die gebruikt kunnen worden. In dit artikel nemen we een kijkje naar welke gewichten er zijn, welke materialen er zijn en hoe jij kan bepalen wat het best bij jou past.

Verschillen in gewicht

Het gewicht van de BB bepaald hoe accuraat en hoever deze afgeschoten kan worden. De zwaarder de BB is de accurater de BB aankomt. Dit komt doordat de wind er dan minder invloed op heeft. Je kunt er dan echter wel minder ver mee schieten. Dit komt doordat de BB zwaarder. Je hebt dus de keuze. Accuraat schieten OF verder schieten. Gelukkig zijn er een paar richtlijnen die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzen.

0.12 tot 0.18 gram
Dit zijn de lichtgewichte onder de BB’s. Als je een nieuwe replica koopt krijg je meestal ook een zakje met BB’s, deze zijn meestal van dit gewicht. Met deze BB’s kan je ver schieten maar daar zijn ze niet voor bedoelt. Ze zijn absoluut NIET accuraat. BB’s van 0,12 tot 0,18 gram zijn het best te gebruiken in een pistool voor als je van dichtbij moet schieten. Omdat je van dichtbij schiet is het niet nodig om al te accuraat te schieten waardoor dit BB gewicht gebruikt kan worden.

0.20 tot 0.23 gram
De meest gebruikte BB’s zijn de 0.20 tot 0.23 gram BB’s. De perfecte combinatie voor als je accuraat en ver wil schieten. Als beginnende airsoft speler is het ook aangeraden om voor dit gewicht te gaan. Dit BB gewicht kan in elk airsoft apparaat gebruikt worden. van AEG’s tot snipers.

0.25 tot 0.40 gram
De zwaarste BB’s die gebruikt mogen worden zijn erg accuraat maar schieten minder ver. Dit gewicht BB’s wordt vaak gebruikt bij airsoft appraten met een veeraandrijving en replica’s die ge-upgrade zijn. Als je een sniper speler bent dan is het aangeraden om deze BB’s te gebruiken omdat je met een sniper sowieso al ver kan schieten. In Nederland is het maximale gewicht van een BB 0.40 gram. Deze regeling is ingegaan op 1 april 2019.

Verschillen in materiaal

De meeste BB’s zijn gemaakt van een of ander plastic, maar er zijn ook BB’s met een ander materiaal waarmee je soms voordeel mee kunt doen.

Biologisch afbreekbare BB’s
De meest voorkomende BB soort is de biologisch afbreekbare. In Nederland is het verplicht dat er biologisch afbreekbare airsoft BB’s worden gebruikt. Na een airsoft spel raap je natuurlijk niet alle BB’s op die je die dag afgeschoten hebt. En nee, de Marshalls doen het ook niet. Dan is het wel zo handig dat de BB’s biologisch afbreekbaar zijn. Als dit niet zo zou zijn dan zou het speelveld snel in een ballenbak veranderen. Het mooie van de biologische afbreekbare BB’s is dat er variante zijn met kunstmest erin, waardoor ze de plantengroei bevorderen. Zo denk je toch nog een beetje aan het milieu.

Tracers
Als je in het donker speelt dan is het vaak moeilijk te zien of je iemand raakt. Daarom zijn er speciale glow-in-the-dark BB’s die je hiermee helpen. Tijdens de vlucht geven ze licht waardoor je goed kan zien waar ze naartoe vliegen. Als je in de avond speelt dan is het zeker aan te raden om tracers bij te hebben. Eerder werd aangegeven dat er alleen biologisch afbreekbare BB’s gebruikt mogen worden in Nederland, gelukkig zijn er ook biologisch afbreekbare tracer BB’s. Tracers BB’s worden opgeladen met een flits licht door een apparaat dat vaak vermomd is als geluidsdemper of magazijn.

Paintball pellets
Je ziet ze bijna nooit, de paintball pellets. Deze zijn te vergelijken met paintball pellets maar zijn speciaal gemaakt voor airsoft apparaten. Door deze BB’s te gebruiken weet je zeker of je iemand raakt omdat de BB knapt als de vijand geraakt wordt. Echter is er wel een reden dat deze bijna niet gebruikt worden. Er is een mogelijkheid dat deze knapt in je airsoft apparaat. Dit kan voor grote problemen zorgen.

Markers
Markers hebben een coating van poeder dat wanneer het een doel raakt, een afdruk achterlaat. Hoewel beweert wordt dat deze BB’s “veiliger” zijn dan de vergelijkbare paintball variant, kunnen ook deze BB’s het binnenwerk van je replica vernielen.

Silicium
Deze BB’s zijn op de meeste plaatsen verboden. Vooral in Nederland. Dit komt omdat ze ramen en zelfs oogbescherming kunnen laten sneuvelen, dit wil niemand. BB’s die gemaakt zijn van 100% silicium kunnen ver en accuraat schieten waardoor ze ideaal zouden zijn als ze gebruikt mochten worden. Dit komt door de extreem gelijkmatige verdeling van het materiaal. Maar gelukkig gaat veiligheid voor accuraat schieten.

 

Verschillen in kwaliteit

Het gebruik van lage kwaliteit BB’s kan je replica beschadigen. Het is dus een goede investering om BB’s van hoge kwaliteit te kopen als je wil dat je airsoft replica langer meegaat. Nu is de vraag: hoe kan je zien of de BB’s van hoge kwaliteit zijn? Dit kan je zien door op de verpakking te zoeken naar de tekst “High Grade” of “Seamless”.

 

Bronnen:
reglementen NABV

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

1 Comment

 • TangoMike

  2 februari 2021 - 21:57

  Hi,
  Kleine aanvulling in de text over uitleg van airsoft BB’s. Zwaardere BB’s (0.30 gr) gaan niet perse minder ver dan lichte (0.20gr) BB’s. Het verschil is dat de zwaardere trager zijn dan de lichtere variant, en hun energie langzamer verliezen. De zwaardere zijn inderdaad meer accuraat en minder wind gevoelig, dus komt min of meer hier op neer.
  Lichter: sneller, geven de tegenstander minder reactietijd, wind gevoelig, minder accuraat, goedkoper,verliezen sneller energie,
  binnen
  Zwaarder; trager, langere reactietijd voor tegenstander, minder wind gevoelig, meer accuraat, verliezen trager hun energie, duur, buiten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.