Er zijn verschillende manieren om te testen hoe hard je airsoft replica schiet en in elk land is dit anders. Meestal wordt er gekeken naar het aantal FPS van een airsoft apparaat, maar door een nieuwe wet die vastgesteld is door de NAVB wordt er in Nederland vanaf begin januari 2019 een andere testmethode ingevoerd. Er wordt dan getest met Joules. Maar waarom is het beter om met Joules te testen en niet met FPS? Dit wordt helemaal uitgelegd in dit artikel.

Joule is een betere manier om je airsoft replica te laten testen dan met FPS. Door joule te gebruiken in plaats van FPS kan er niet gesjoemeld worden met de BBs die gebruikt worden. Om joule te berekenen wordt de berekening KE ( in Joules) = 0.5 ( a half) x Het gewicht van de BB (in kg) x De snelheid in het kwadraat (in Meters/Second)  uitgevoerd. Gelukkig hoef je hier zelf niets van te weten. Weet je nog niet precies wat FPS is? Neem dan eerst een kijkje op Wat betekend FPS in airsoft?

Waarom berekenen in joules

Als er in FPS gemeten wordt dan kan er makkelijk gesjoemeld worden en dat wil de NAVB tegen gaan. Stel je voor: je laat je replica testen met 0.20 gram BBs en er komt een waarde van 380 FPS uit en je ruilt de BBs om naar 0.25 gram, dan is de FPS ineens heel anders. Dit is dan 340 FPS. Dit is niet consistent en daar wil de NAVB vanaf. Met joules heb je dit probleem niet. Het maakt niet uit met welke BB je het airsoft apparaat laat testen want het geeft altijd de zelfde waarde aan

 

FPS/Joule rekenmachine

FPS BB gewicht (g) Joule

 

FPS/Joules

De NAVB heeft de maximale Joulewaarden per klasse definitief vastgesteld. Deze waardes zijn te zien in de onderstaande tabel.

Joule-waardes worden verwerkt in het reglement waardoor FPS niet langer doel is maar middel om joule-waarde mee aan te geven:

  • 1,20 joule voor assault / full auto (open)
  • 1,70 joule voor Designated Marksman Rifle (DMR)
  • 2,32 joule voor Bolt Action Sniper Rifle (BASR)

De metingen worden gedaan met minimaal 0.30 gram BBs. Hierover is de ledenraad van de NAVB het nog niet helemaal eens dus dit kan in de toekomst veranderen. Het maximale gewicht staat wel vast en dit is 0.40 gram. Wil jij thuis je FPS/Joule kunnen berekenen dan is een Chrono iets voor jou. Bekijk onze favoriete Chrono genaamd de Acetech AC6000 Chrono en bepaal het voor jezelf.

 

Berekeningen

Gelukkig hoef je zelf niet de berekeningen te doen maar wordt alles door het test apparaat gedaan. Het test apparaat geeft dan een waarde terug die gelijk staat aan het aantal Joule. De berekening is :

KE ( in Joules) = 0.5 ( a half) x Het gewicht van de BB (in kg) x De snelheid in het kwadraat (in Meters/Second) of in het kort KE = 0.5 . m . v^2

Waarom heb je deze informatie nodig? Dat heb je niet, maar het is wel leuk om te weten hoe de berekeningen gedaan worden.

 

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.