De airsoft sport wordt steeds populairder in Nederland dankzij de legalisatie op 15 januari 2013. Dankzij de NABV hebben leden de mogelijkheid om op speciale plaatsen de airsoft sport te beoefenen. Net als bij elke andere sport zijn er regels waar de beoefenaars zich aan moeten houden. Deze regels zorgen ervoor dat de veiligheid gewaarborgd wordt en dat elke beoefenaar de sport met plezier kan uitvoeren.

In het kort : de minimale leeftijd om in Nederland te beginnen met airsoft is 18 jaar. Om mee te mogen doen aan een skirm moet je een lidmaatschap hebben. Elk airsoft apparaat type een maximale joule waarde die aangeeft hoe hard het apparaat mag schieten. Een airsoft apparaat mag vervoerd worden als er aan alle eisen voldaan is. Dit zijn de nieuwe regels die vanaf begin 2019 ingevoerd werden.

Minimale leeftijd

Voor 15 januari 2013 was het verboden om de airsoft sport te beoefenen in Nederland. De mensen die toch naar een airsoft skirm wilde gaan moesten naar België reizen hiervoor. De replica’s moesten opgeslagen worden in België en mochten niet naar Nederland gebracht worden. Gelukkig is dit allemaal veranderd op 15 januari 2013 en is airsoft legaal gemaakt in Nederland. Airsoft kan een gevaarlijke sport zijn als je jezelf niet aan de regels houdt. Daarom is er een minimale leeftijd van 18 jaar om de airsoft sport te mogen beoefenen in Nederland. Ben jij net geen 18 en wil je toch airsoft spelen? Dan heb je de mogelijkheid om naar België te reizen waar de minimale leeftijd vandaag de dag nog 16 jaar is.

 

Lidmaatschap

De enige manier om legaal airsoft te kunnen beoefenen in Nederland is door lid te zijn van een Lidmaatschap. Momenteel (2019) is er maar een vereniging in Nederland die ervoor zorgen dat je legaal airsoft kan beoefenen. Dit is de NABV (Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging) en heeft ervoor gezorgd dat het legaal is om in Nederland de airsoft sport te beoefenen. Een NABV lidmaatschap kost 83 euro per jaar en om de drie jaar moet je een VOG leveren van 30 euro. Omdat de NABV de enige belangen vereniging is in Nederland kunnen ze ook de prijs bepalen. Het is dus mogelijk om meerdere verenigingen te hebben maar helaas zijn deze nog niet opgericht in Nederland omdat er aan bepaalde voorwaarde voldaan moet worden.

Airsoft proberen? Het is mogelijk om airsoft te proberen. Je mag maximaal 6x per jaar airsoft proberen zonder lid te zijn van een belangen vereniging, daarna moet je lid worden van de NABV of wachten tot het jaar voorbij is.

 

Joule / FPS Replica’s

De schietsnelheid van een replica kan weergegeven worden door te kijken naar het aantal FPS of Joule. Voor het nieuwe reglement werd er gekeken naar de FPS maar dit is veranderd. Vanaf 2019 word er gekeken naar het aantal Joule. Verschillende replica’s mogen verschillende waardes hebben.

Assault replica’s : 1,20 Joule
DMR replica’s : 1,70 Joule
Sniper replica’s : 2,30 Joule
CQB-only : 0,90 Joule

Zins 2019 is CQB-only erbij gekomen. In het Engels betekend dit Close Quarter Combat en het is bedoelt voor skirms waarbij de spelers alleen vanaf dichtbij kunnen schieten. Dit gaf bij airsoft beoefenaars problemen omdat bij vele de airsoft replica te hard schoot. In de onderstaande tabel is precies te zien wat de waardes zijn (en waren).

Je vraagt je waarschijnlijk af, waarom hebben ze het veranderd als het toch hetzelfde is? Nou dat is niet helemaal waar. Als er naar FPS gekeken dan kan er gesjoemeld worden en dat is niet mogelijk met Joule. Volgens de NABV is dit veranderd om de sport veilig en eerlijk te houden voor alle spelers. Ben jij benieuwd hoe de joule aantal wordt uitgerekend? neem dan een kijkje op een eerder artikel genaamd van FPS naar Joule.

 

Airsoft apparaten

Een airsoft apparaat kan gevaarlijk zijn als er niet op de juiste manier mee omgegaan wordt. Daarom zijn er duidelijke regels gemaakt als het gaat om het bezitten en gebruiken van airsoft regels. Dit hoofdstuk is opgedeeld in drie delen. Het bewaren van een replica, het vervoeren van een replica en standaard regels bij skirms.

Bewaren van airsoft apparaten : Zins de legalisatie van airsoft is het mogelijk voor leden van de NABV om airsoft apparaten thuis op te slaan als er aan een aantal voorwaarde voldaan wordt. Het airsoft apparaat moet opgeslagen worden op een locatie waar andere mensen niet bij kunnen. De opslagplaats moet ook afgesloten worden met een slot. Dit mag een kluis zijn, maar ook bijvoorbeeld een kast zolang deze maar afgesloten kan worden.

Vervoeren van airsoft apparaten : Het is mogelijk om te reizen met je airsoft apparaat als je aan de juiste voorwaarden voldoet. Het airsoft apparaat moet altijd afgesloten en verborgen vervoerd worden. Dit wordt meestal gedaan door het apparaat in een dichte tas of koffer te stoppen. De route die je neemt is ook belangrijk. Je moet altijd de kortste route nemen indien mogelijk. In de meeste gevallen is dit als je naar een skirm of officiële airsoft winkel gaat. Voor de meeste mensen is het onduidelijk of je ook met het openbare vervoer mag gaan als je een airsoft apparaat bij hebt. Als je met de trein gaat dan mag je gewoon je airsoft apparaat bij hebben (Afgesloten natuurlijk) en als je met het vliegtuig gaat dan mag je ook een airsoft apparaat meenemen. Als je besluit om met het vliegtuig te gaan moet je een aantal dingen aangeven van te voren. Voor meer informatie hierover kan je een kijkje nemen op een artikel dat we eerder geschreven hadden genaamd reizen met je airsoft replica.

Standaard regels skirms : Om de veiligheid te waarborgen zijn er regels, en dit is bij een skirm precies het zelfde. Bij elke skirm heb je een save zone. dit is een zone waar je veilig bent en geen airsoft beveiliging hoeft te dragen. Het betekend ook dat je geen BB’s of magazijn in je airsoft apparaat mag hebben. Op deze manier kunnen de Marshalls er zeker van zijn dat er geen BB’s rond vliegen. Zelfs niet perrongelijk. Als je het speelveld inloopt dan mag je pas je magazijn in je replica stoppen en als je terug naar de save zone gaat dan haal je eerst je magazijn uit je airsoft apparaat en schiet je een paar keer op de grond om er zeker van te zijn dat er geen BB’s meer inzitten.

 

Airsoft in het buitenland

Er zijn tegenwoordig genoeg plaatsen in Nederland waar airsoft gespeeld kan worden maar soms wil je gewoon even naar een skirm in het buitenland. Dit kan net over de grens zijn maar ook ver de wereld in. Airsoft is over het algemeen legaal op de meeste plekken maar op sommige plaatsen niet. Bekijk in deze lijst of het legaal is om airsoft te spelen in het desbetreffende land. Meestal ga je als airsoft speler naar Duitsland of België omdat dit dicht bij is vergeleken met andere landen. Dus laten we gaan kijken naar de regels in deze landen.

België : Als het om airsoft gaat dan is België het ideale land. De minimale leeftijd om airsoft te spelen in België is 16 jaar en je hebt geen lidmaatschap nodig. Als je als Nederlander een keer naar een skirm in België wil dan hoef je jezelf alleen maar aan te melden. Als je een keer besluit om vrienden mee te nemen dan raad ik het aan om ze mee te nemen naar een skirm in België omdat ze dan jouw replica’s mogen gebruiken. Er zijn genoeg plaatsen waar je naar toe kan en omdat er veel bergen te vinden zijn in België zijn de plaatsen ook leuk. Het is dus een aanrader om naar België te gaan als het om airsoft gaat.

Duitsland : Als je airsoft wil spelen in Duitsland dan moet je een aantal dingen regelen. Je moet net als in Nederland 18 jaar of ouder zijn. Het is wel al mogelijk om als 14 jarige airsoft te spelen in Duitsland. Het airsoft apparaat mag dan niet harder gaan als 0,50 joule. Dit is twee tot drie keer zo zacht als in Nederland. Als je 18 bent dan mag je iets harder schieten. Een airsoft apparaat mag dan 1 joule schieten. Dit is nog veel zachter dan in Nederland maar het is in ieder geval hoger dan 0,50 joule. Ook mag je in Duitsland alleen met semi automatische replica’s schieten. Het is ook verplicht om een (kleine) wapenvergunning te hebben om airsoft te mogen spelen waardoor ik het niet aanraad om naar Duitsland te gaan om airsoft te spelen. Het is veel meer regelen en het gaat ook nog eens veel zachter.

 

Airsoft thuis schieten

Als je net een nieuw airsoft apparaat hebt gekocht dan wil je die natuurlijk even testen in je achtertuin, maar mag dit eigenlijk wel? Het antwoord is nee. Momenteel is het alleen mogelijk om bij een georganiseerd evenement airsoft te spelen. Dit evenement moet goedgekeurd zijn door de korpschef. Als je echt airsoft in je achtertuin wil spelen dan moet je een evenement toevoegen op de NABV website en hopen dat het goedgekeurd wordt. In artikel 17c, Regeling Wapens en Munitie staat het volgende :

1. Van het verbod in artikel 13, eerste lid, van de wet wordt vrijstelling verleend voor het dragen van airsoftapparaten op voor het publiek toegankelijke plaatsen, met uitzondering van de openbare weg.

2. De vrijstelling ingevolge het eerste lid geldt slechts:

c. voor de beoefening van door de airsoftvereniging, bedoeld in artikel 17a, eerste lid, georganiseerde airsoftsport ten behoeve waarvan voorafgaande schriftelijke toestemming van de korpschef is verleend, welke toestemming in ieder geval wordt onthouden of ingetrokken indien geen redelijke maatregelen ter voorkoming van bedreiging en afdreiging door de airsoftapparaten zijn getroffen, dan wel indien misbruik is te vrezen;

d. gedurende de tijden waarop het sportevenement plaatsvindt;

e. op het terrein van het evenement in de onmiddellijke nabijheid van de plaats waar de airsoftsport daadwerkelijk wordt beoefend.

 

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk onderdeel van elke sport en dat is bij airsoft niet anders. Bij airsoft heb je gezichtsbescherming nodig tegen rondvliegende BB’s. Het is verplicht om een veiligheidsbril te dragen als je op het veld staat en het wordt aangeraden om een mesh masker of rubber gebitje in te hebben. De veiligheidsbril is er om je ogen te beschermen. Je wil natuurlijk op het eind van de dag nog met volledig zicht naar huis. Een mesh masker of rubber gebitje is er om je tanden te beschermen. Je hebt meer tanden dan ogen (In de meeste gevallen dan) maar ik neem aan dat je ze niet graag verliest. Op de meeste plaatsen hoef je alleen een veiligheidsbril op maar het kan zijn dat je op sommige plaatsen ook een mesh masker of rubber gebitje moet hebben.

 

Skirm regels

Skirm regels zijn over het algemeen overal in Nederland het zelfde. Deze regels zijn er om te zorgen dat iedereen eerlijk en met plezier de airsoft sport kan beoefenen. De standaard regels van een skirm zijn :

Hit : Als je geraakt wordt door een BB dan roep je hit en loop je naar een spawn punt waar je weer kan beginnen. Tijdens het terug lopen moet je je hand omhoog houden of een oranje hesje op je hoofd/replica doen. Het kan zijn dat je “neergestoken” wordt met een rubber mes. Dan roep je geen hit. Dit is dan een stille doding.

FPS : Voordat je begint met een skirm moet je je airsoft apparaat laten testen. Er wordt dan gekeken naar het aantal joule. Als het airsoft apparaat te hard schiet dan mag je die niet gebruiken.

Granaten en vuurwerk : Het is niet toegestaan om vuurwerk te gebruiken tijdens airsoft. Het zal je verbazen maar het gebeurt toch. Er zijn speciale granaten die in Nederland gebruikt mogen worden. Deze granaten moeten er erg nep uitzien en mogen geen pin hebben. Een voorbeeld van een legale granaat is een tornado granaat.

Dead men don’t speak : Als je geraakt bent dan mag je niet meer met de levende praten. Om het realistisch en leuk te houden hebben ze deze regel toegepast. Als je bij je spawn bent dan mag je wel tegen iedereen zeggen wat er is gebeurt.

Safe zone : Als je naar een evenement gaat dan is er altijd een save zone. Deze zone wordt gebruikt als rust plaats en hier hoef je geen veiligheidsbril op te hebben. Eerder in dit artikel is ook al aangegeven dat hier geen gevulde airsoft apparaten mogen zijn (Leeg mag wel).

 

Bronnen voor dit artikel : Staat courant + NABV + Wet

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.