Wil jij een keer naar België om airsoft te spelen, of misschien kom je wel van België en ken je de regels nog niet, dan zit je hier goed. We gaan een kijkje nemen naar hoe de airsoft wereld in België werkt. Naar het lezen van dit artikel ben je een expert in de regels van airsoft in België. Dit is jammer genoeg iets wat niet veel mensen kunnen zeggen.

De minimum leeftijd om airsoft te spelen in België is 16 jaar oud als je toestemming hebt van je ouders. Als je dit niet hebt dan moet je minimaal 18 jaar oud zijn om airsoft te mogen spelen in België. Er is geen lidmaatschap benodigd om de airsoft sport te beoefenen in België. De FPS waardes lijken op die van Nederland. Deze zijn 360 voor automatische replica’s, 450 FPS voor single shot replica’s en 500 FPS voor snipers.

 

Geschiedenis van airsoft in België

In Nederland is airsoft nog een redelijk nieuwe sport en vroeger (voor 2013) moesten Nederlanders die de sport wilde beoefenen naar België gaan. Het is dan ook al een tijdje mogelijk om in België airsoft te spelen omdat je al vanaf het jaar 1995 een airsoft replica kon kopen. Ik hoor je al denken, vroeger was de wereld toch zwart wit, hoe konden ze dan zien in welk team ze zitten? Na lang onderzoek te hebben gedaan zijn we erachter gekomen dat de wereld vroeger ook niet zwart wit was! Schokkend ik weet het.

 

Minimum leeftijd

In 2008 is er besloten dat spelers onder de achttien jaar oud geen airsoft mogen spelen in België. Op elke website is andere informatie hierover te vinden omdat het regelmatig veranderd is. In het heden is de minimum leeftijd nog steeds achttien en dit zal de komende tijd ook niet veranderen. Als je als zestien jarig bent en toch mee wil doen dan mag dit onder één voorwaarde, je hebt schriftelijke toestemming gekregen van je ouders. Als je toch besluit om met een airsoft replica te schieten zonder de toestemming van je ouders dan kan je een boete verwachten.

 

Lidmaatschap

Als Belgische airsoft speler heb je geluk! Je hoeft geen lidmaatschap af te sluiten om airsoft te mogen spelen. In Nederland moet je een lidmaatschap afsluiten bij de NABV. Dit kost de Nederlandse airsoft spelers toch weer 80 euro per jaar. Als Belgische speler hoef je jezelf alleen maar aan te melden bij het evenement. MAAR als je besluit om toch een keer naar Nederland te gaan om daar airsoft te spelen dan moet je een formulier aanvragen bij de NABV als bewijs dat je geen kwade bedoelingen hebt.

 

Airsoft apparaten

Wat ook wel belangrijk is om te weten is hoe hard je replica eigenlijk mag schieten in België. Dit verschilt niet heel veel van Nederland. De apparaten met full auto mogen maximaal 360 FPS schieten. Andere apparaten met een enkel shot mogen maximaal 450 FPS (Als er twee seconden vertragen tussen zit) en de snipers mogen het hardst. Deze mogen 500 FPS. In België wordt nog een FPS gemeten en niet in Joule net als in Nederland.

 

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

15 Comments

 • Jens Holsgens

  18 maart 2020 - 23:38

  Ik ben jens en 15 jaar in juli word ik 16, en mijn vraag was eigenlijk of dat ik al eerder dan 16 een airsoft wapen in bezit mag hebben om thuis bijvoorbeeld in de tuin al te oefenen. Of moet je echt wachten tot je 16 jaar bent?

  • Rigo Deridder

   5 juli 2020 - 05:41

   Een airsoft kopen mag niet onder de 18 jaar. Als een winkel dat doet dan kan deze winkel zijn vergunning verliezen en een fikse boeten er nog eens bij ook. En het beoefenen met een airsoft raad ik je af om dat in je tuin te doen. Als je buren/wijkwonende de politie bellen dan nemen ze alles af en heb jij ook een boete aan je been (ik spreek uit ervaring) als je jonger bent dan 18 jaar dan raad ik je aan om naar een evenement te gaan en daar kan je een kitje kopen (met toesteming van je ouders natuurlijk) maar het kopen onder de 16 laat geen enkele winkel toe en het beoefenen raad ik je echt wel af om dat in je tuin te doen.

 • Crestiano Dejaeghere

  21 juni 2020 - 21:46

  ik zou graag willen weten of dat er enige wetten zijn over airsoft velden want ik kan er nergens vinden want ik zou graag een officieel airsoft veld maken.

 • Rigo Deridder

  5 juli 2020 - 05:44

  Kopen moest huren zijn sorry en ik ben vergeten te melden dat ik in België woon. Heb zelf ook een aantal replica’s aangeschaft en ik moest mijn identiteitskaart tonen voor ik deze kon aankopen

 • Simon

  20 oktober 2020 - 19:04

  Dus als je in Nederland woont en zestien bent mag je naar belgie gaan en daar bij een veld (met toestemming) een replica huren?

 • Jef verscheer

  16 januari 2021 - 15:43

  ik ben 14 jaar en wil dolgraag gaan airsoften en mijn ouders vinden dat ok. maar aangezien je 16 moet zijn kan ik geen events doen. maar zijn er mischien events die ik toch kan meedoen?

 • Yanou Addé

  5 mei 2021 - 13:10

  Ik ben 16 en mijn ouders bezitten een airsoft replica. Mag ik met hun toestemming deze replica gebruiken voor een event?

 • MILKMAN

  27 oktober 2021 - 19:23

  Kan ik de oranje tip verwijderen in Belgie?

 • Jens

  31 maart 2022 - 09:01

  Ik zou graag een airsoft terrein opstarten wat zijn de regels hier omtrent

 • Mike b

  12 juni 2022 - 20:16

  Goede dag
  Mijn vrienden en ik willen van het zomen een keer airsoften in België. We hebben allemaal eigen replica’s. Wat zijn de regels hier over in België als wij bijvoorbeeld in een hotel overnachten. Mogen mij onze spullen mee nemen naar onze kamer of in de auto laten liggen

  Alvast bedankt
  Gr mike

  • Rigo

   16 juni 2022 - 09:38

   Hey Mike.
   Als je naar belgie komt met de Wagen dan mag dat maar je magazijnen molten leeg zijn en uit het waken gehaald worden en best dat je deze ook apart in een andere doos steekt samen met je bolletjes.
   Groetjes Rigo

   • Mike bos

    16 juni 2022 - 16:22

    Is het dan ook toe gestaan om de replica in de kofferbak van de auto te laten de nacht voordat we gaan schieten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.