Het korte antwoord is ja, airsoft is een sport die bestaat uit drie disciplines namelijk IAPS, kaartschieten en re-enactment. Als je het over airsoft hebt dan praat je meestal over re-enactment. Ben je geïntereseerd in hoe airsoft is ontstaan en wat de drie disciplines inhouden, lees dan vooral verder.

 

Geschiedenis wereldwijd

Airsoft ontwikkelde zich begin 1970 in de Verenigde Staten toen de Daisy Manufacturing Company begon met het produceren van luchtdrukgeweren die plasic balletjes schoten, als vervanging van de toenmalige luchtdrukgeweren, die met metalen of loden projectielen schoten. Het doel van deze nieuwe luchtdrukgeweren was om een nieuwe doelgroep te bereiken. Dit type geweer werd een Soft Air gun genoemd maar sloeg niet echt aan. Als ze de air voor soft hadden gezet was dit misschien anders geweest.

De Amerikanen waren bijna niet geïnteresseerd in de airsoft sport maar dit gelde niet voor de Japanners. Daar ontwikkelde de airsoft sport zich pas echt en verspreidde zich vanuit daar naar andere Aziatische landen. Van hieruit verspreidde het zich naar Europa, met name naar Italië en de UK. In 1995 deed de airsoft sport een herintrede in Amerika.

Dus in het kort, van Amerika naar Japan naar de rest van Azië naar Europa en als laatste weer naar Amerika. Sinds de jaren 90 heeft de airsoft sport zich razendsnel verspreid, in het ene land sneller dan in het andere, vandaag de dag is er nog sprake van een gestage groei.

 

Geschiedenis Nederland

Rond het jaar 2000 gingen de meeste Nederlandse airsoft beoefenaars naar België voor deze nieuwe sport. Naar mate steeds meer Nederlanders airsoft gingen beoefenen, vonden de oprichters van de NAVB, de heer R. Meeuwissen en de heer J. Dekkers dat de airsoftsport ook in Nederland beoefend zou moeten worden. Na de statutaire oprichting van de NABV, op 31 maart 2005, kreeg onze organisatie al snel reactie uit diverse hoeken van het land, met aanmeldingen voor het bestuur. Sinds 15 Januari 2013 is het in Nederland ook mogelijk om legaal airsoft te beoefenen, waardoor Nederland eindelijk werd toegevoegd aan de lange lijst met landen waar de sport al mogelijk was.

 

Re-enactment

Bij re-enactment nemen twee groepen het tegen elkaar op om tijdens een wedstrijd punten te behalen. Iedere groep bestaat uit meerdere individuen en airsoftteams. Dit maakt airsoftre-enactment een uitdagende sport, waarbij de sleutel tot winnen ligt in de communicatie. Punten worden behaald door opdrachten te voltooien. Veel organisaties houden een score bij op hun website. Re-enactment wordt zo genoemd, omdat deze wedstrijden vaak gepaard gaan met een fictief verhaallijn.

 

IAPS

IAPS staat voor International Airsoft Parcour Shooting. Bij parcour schieten is het zaak om zoveel mogelijk punten te halen in zo min mogelijk tijd. Hierbij wordt geschoten op speciaal ontwikkelde doelen. Deze doelen worden opgezt in zogenaamde stages. Iedere stage heeft een andere opzet, waarbij elke keer een andere route gelopen moet worden. Als je Call of Duty 4 hebt gespeeld dan ken je het wel, de oefen missie waarbij je doelen moet schieten binnen een bepaalde tijd.

 

Kaartschieten

Iedereen weet wel wat er bedoelt wordt met kaartschieten. Bij kaartschieten draait het allemaal om zo accuraat te schieten op een kaart. Het kan zo zijn dat de doelen bewegen waardoor het voor de schutter moeilijker gemaakt wordt. Dit lijkt een beetje op IAPS maar hierbij hoef je niet rond te rennen. Dit is dus eigenlijk IAPS voor luiere mensen.

 

 

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.