Je zit samen met je vrienden in de kroeg en je bent aan het vertellen hoe geweldig je airsoft evenement was vandaag. Na iedereen te hebben verteld dat je drie mensen met één BB hebt geraakt stelt iemand de vraag: Doet airsoft pijn? Dit is een herkenbare vraag voor de meeste airsoft spelers en wordt bijna altijd gevraagd. Dit is niet erg want wij snappen dat je nieuwsgierig bent en wij waren vroeger precies hetzelfde. Om ervoor te zorgen dat iedereen precies weet hoeveel pijn het doet hebben we dit handige artikel geschreven

Over het algemeen doet het geen pijn. Je kan het vergelijken met als je een tikje geeft op je arm. Je voelt het wel maar het doet geen pijn. Als je naar een evenement gaat dat binnen is dan heb je meer kans op blauwe plekken dan buiten omdat je van dichtbij op elkaar schiet. De kleding die je aan hebt zorgt er ook voor dat de BB minder hard aankomt. Het is dus belangrijk om dichte kleren aan te doen als je zo min mogelijk wil voelen. Voor meer details en tips raad ik je aan om verder te lezen!

Doet airsoft pijn?

Ja, elke BB die je raakt voelt als een steen… grapje, het valt reuze mee hoeveel pijn het doet. Het hangt van de situatie af. Als je naar een event gaat dat binnen is dan heb je meer kans om met blauwe plekken thuis te komen dan dat je naar een event gaat die buiten is. Dit komt omdat je binnen dichter vaker dichter bij elkaar staat waardoor de BB harder aan komt. Als je buiten staat dan is er meestal 10 meter verschil tussen jou en de tegenstander waardoor de BB minder hard aankomt.

Wat je aanhebt kan ook een heel verschil maken. Als je in je korte broek naar een event gaat dan vraag je gewoon om blauwe plekken. De meeste mensen die naar een event gaan hebben een lange broek met een trui en vest aan zodat een BB veel minder hard aankomt. Als je te dik gekleed bent dan heb je zelfs de kans om de BB niet te voelen als het je raakt. Dus in het kort: Het doet pijn als je met een korte broek en een T-shirt naar een event gaat dat binnen is, het doet veel minder pijn als je een lange broek met trui aanhebt. Als je dan ook nog eens op een afstand geraakt wordt dan voel je er bijna niets van.

 

Hoe voelt het?

Als je precies wil voelen dan is het natuurlijk het best om gewoon een keer airsoft te proberen. Het is mogelijk om als introducé mee te gaan met een vriend. Dit kan je wel maar drie keer per jaar doen maar na de eerste 10 minuten weet je waarschijnlijk al hoe het voelt, tenminste, als je niet te ver achter je team blijft. Maar je leest dit artikel waarschijnlijk omdat je eerst wil weten hoe het voelt voordat je naar een evenement gaat. In de meeste gevallen voelt het alsof je een tik geeft met je vinger. Dit is niet zo hard maar je voelt het wel. Het kan ook zijn dat je geraakt wordt van dichtbij, dan kan het ongeveer drie keer zoveel pijn doen. Het kan dan zelfs een blauwe plek achterlaten.

Als je het spannend voor jezelf wil maken dan raad ik ja aan om zo min mogelijk kleding aan te doen naar een evenement . Het is dan nog beter om naar een indoor evenement te gaan omdat er daarvan dichterbij geschoten wordt. Als je het “safe” wil spelen en gewoon een lichte tik wil voelen dan hoef je alleen wat dikkere kleding aan te doen. Zorg ervoor dat je kleding niet te dik is omdat er dan een kans is dat je het niet eens voelt als je geraakt wordt. Dit kan voor problemen zorgen. Vijanden en Marshalls kunnen dan denken dat je vals doet spelen als je niet toegeeft dat je geraakt wordt (omdat je het daadwerkelijk niet voelt). Dit is mij helaas één keer overkomen en ik ben ook voor een kwartier van het veld gestuurd hierdoor. Het is begrijpelijk. Ik zou het ook niet leuk vinden als ik iemand had geraakt maar hij of zij de hit niet pakt (Een hit is als iemand geraakt wordt).

 

Airsoft VS paintball

Airsoft en paintball zijn twee verschillende sporten die verdacht veel op elkaar lijken. De meeste mensen hebben wel een keer paintball gespeeld bij een verjaardag, bedrijfsfeestje of vrienden uitje. Hierdoor wordt er ook vaak gevraagd of airsoft meer pijn doet dan paintball. Mensen kennen paintball en weten hoe het voelt. Hoewel de sporten op elkaar lijken voelt het toch iets anders als je geraakt wordt door een airsoft BB in plaats van een paintball kogel. Bij paintball is de kogel een stuk groter en spat uit elkaar als het je raakt waardoor het minder hardt aankomt dan een airsoft BB. Een airsoft BB is klein en hardt waardoor het harder aankomt. Ook al is het maar een kleine oppervlakte dat geraakt wordt doet het meer pijn. Het verschil is niet zo heel groot en het is te vergelijken. De luchtdruk die bij airsoft apparaten gebruikt wordt is gemiddeld 350psi en het gemiddelde bij paintball is 250psi. Airsoft gaat dus net ietsje harder.

 

Hoe hard komt een BB aan?

Meestal wordt er geschoten met BB’s die 0,20 of 0,25 gram wegen. Deze worden vaak gebruikt in volledig automatische airsoft apparaten en doen het minst pijn. Dit komt omdat dit een BB is die niet zwaar weegt. De reden dat deze BB’s gebruikt worden en geen zwaardere komt door het bereik. Zwaardere BB’s komen minder ver dan lichtere maar doen wel meer pijn. Omdat een sniper replica harder mag schieten worden er ook vaak zwaardere BB’s gebruikt. Deze BB’s komen een stuk harder aan. Gelukkig kan een sniper maar één keer tegelijk schieten.Hoeveel pijn het doet hangt ook af van de BB waarmee geschoten is. Er zijn verschillende soorten BB’s en de pijn kan verschillen per BB die gebruikt wordt.  Volledig automatische airsoft apparaten daarentegen schieten vaak veel meer BB’s tegelijk af waardoor je meerdere keren geraakt wordt. Wat heb je liever? 1 keer goed hard geraakt worden of 20 keer maar dan iets zachter? Laat het ons weten en stuur een bericht!

 

Welke kleding moet ik dragen?

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk dat je dichte kleren aanhebt als je zo min mogelijk pijn wil hebben bij airsoft. Het belangrijkste is om een broek met lange pijpen aan te hebben, een trui en een helm. Het hoeft niet eens dik te zijn (Dit wil je trouwens ook niet want je rent de hele dag rond). Wat ik persoonlijk altijd aanheb is een trainingsbroek of legerbroek. Deze zijn lekker dun en flexibel zodat je jezelf makkelijk kan voortbewegen op het veld. Zorg ervoor dat je een dunne trui aan doet. Ook al is het dun het scheelt wel. De BB komt eerst tegen je trui aan waardoor deze al vertraagd wordt voordat de BB tegen je lichaam aankomt. Een voordeel van airsoft is dat de BB’s niet hard genoeg gaan om jouw kleren kapot te maken. Je hoeft dus niet elke week nieuwe kleren te kopen. Als je op je hoofd geraakt wordt dan kan het wel echt pijn doen. Daarom is het aangeraden om een helm op te hebben. Persoonlijk heb ik altijd een muts of pet op omdat ik het niet zo heel erg vind om geraakt te worden. Het maakt het ook een stuk spannender, zo denk ik tenminste na over mijn beslissingen en ren ik niet zomaar het veld op.

 

Airsoft apparaten en pijn

Er zijn verschillende soorten airsoft apparaten en sommige mogen harder schieten dan andere. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat sommige BB’s harder aankomen dan andere. Er zijn drie verschillende types airsoft apparaten.

Type 1: Een Assault replica. Dit type replica wordt veel gebruikt en mag het minst hard schieten van alle types. Deze mag niet harder schieten dan 1,20 Joule en mag niet binnen 5 meter van de vijand schieten. Dit type mag ook geen BB’s gebruiken die zwaarder zijn dan 0,30 gram. Het pluspunt van dit type is dat het op automatische stand mag schieten. Dit betekend dat als je iemand raakt de kans groot is dat je hem of haar al 20 keer vaker geraakt hebt.

Type 2: Een DMR-replica. Dit type replica mag niet harder schieten dan 1,70 Joule en je moet minimaal 15 meter van je vijand af staan. Het maximale gewicht BB’s die gebruikt mogen worden is 0,40 gram. Een DMR-replica kan niet op automatisch schieten waardoor deze iets harder mag gaan dan een type 1 replica.

Type 3: Een Bolt Action Sniper replica. Dit type mag niet harder schieten dan 2,30 Joule en je moet ook hier minimaal 15 meter vanaf je vijand staan. Ook dit type mag geen BB’s gebruiken die zwaarder zijn dan 0,40 gram. Als je geraakt wordt door dit type replica dan voel je het meestal redelijk goed. Type 2 en Type 3 mogen niet binnen gebruikt worden omdat de minimale afstand vaak niet gehaald kan worden.

Zins 1 april 2019 is er een nieuw type bijgekomen en nee het is geen 1 aprilgrap. CQB-only. Dit staat voor close quarter combat en moet worden gebruikt op plaatsen waarbij je alleen van dichtbij kan schieten. Sommige organisatoren gebruiken dit maar sommige gebruiken de oude regels. Dit ligt net aan de plaats waar je naar toe gaat. Als je van plan bent om naar het buitenland te gaan, de regels zijn daar heel anders dus daar moet je mee opletten.

 

Tips om pijn te voorkomen

Voor de mensen die echt geen pijn willen hebben tijdens het airsoft hebben we een aantal tips gemaakt. Deze tips zorgen ervoor dat je op het eind van de dag zonder pijntjes naar huis kan.

Tip1: Pijn zit in alle hoeken en je krijgt het niet alleen door geraakt te worden. Het is belangrijk om goede stevige schoenen of laarzen aan te doen zodat je niet je enkel omzwikt. Ik heb een paar maanden met slechte schoenen airsoft gespeeld waardoor ik altijd pijn in mijn rug kreeg op het eind van de dag. Voorkom dit en bezuinig niet op goede schoenen zoals ik.

Tip 2: Dichte en dikkere kleding aantrekken. Dit is al meerdere keren aangeven in dit artikel maar het scheelt toch echt. Als je dikkere kleren aandoet dan is er zelfs een kans dat je de BB niet eens voelt.

Tip 3: Doe een helm op. Als je op je hoofd geraakt wordt doet het pijn, Punt. Om ervoor te zorgen dat je minder snel op je hoofd geraakt wordt is het aan te raden om een helm op te doen. Als je het niet fijn vindt om een helm op te doen dan is een muts of pet ook goed. Het is minder effectief maar het scheelt wel weer een beetje.

Tip 4: Word sniper speler. Als sniper speler schiet je vaak op een afstand waardoor je minder vaak geraakt wordt. Voor deze tip moet je ook echt van deze speelstijl houden. De meeste mensen houden ervan om in de actie te zitten. Als beginner raad ik het ook aan om met een type 1 replica te starten omdat je daarmee elke speelstijl kan beoefenen.

Tip 5: Ga naar buiten evenementen. Als je binnen naar een evenement gaat dan heb je veel meer kans om goed geraakt te worden. Buiten heb je dit bijna niet. Het klinkt misschien raar omdat buiten snipers toegestaan zijn maar het scheelt wel. Je schiet vaker op een veel langere afstand. Hierdoor komen de BB’s ook minder hard aan.

 

Inspirerende woorden

Airsoft is een actie sport en het is het leukst als er actie is, als je achter je teamgenoten blijft staan en niet naar voren durft te gaan dan maak je het minder leuk voor jezelf. Het valt allemaal reuze mee hoeveel pijn het doet en je moet jezelf niet bang gaan maken. Heb plezier, daar gaat het uiteindelijk om. Dus… De volgende keer dat je op het veld staat, ren naar voren en wees niet bang om geraakt te worden. Succes en tot het volgende artikel.

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.