Als je geïnteresseerd bent in airsoft maar je weet niet precies welke kosten je moet maken om te mogen beginnen dan raad ik je sterk aan om dit artikel af te lezen. Je hoort mensen vaak zeggen dat airsoft een dure sport is en dat je er veel geld voor nodig moet hebben. Dit is niet het geval, je kan al met een klein bedrag beginnen met airsoft. Weet jij niet of airsoft bij jou past? dan kan je altijd een keer meedoen bij een airsoft evenement. Dit kost dan gemiddeld 40 euro.

Om met airsoft te beginnen moet je een lidmaatschap afsluiten bij de NABV en je moet de juiste spullen hebben. Het eerste jaar kan je verwachten dat je ongeveer 609 euro uitgeeft en het tweede jaar is dit een stuk minder en kan je verwachten dat je 402 euro uitgeeft. Dit is met alle evenementen in een jaar erbij gerekend. zonder dit kan je er 300 euro afhalen.

 

NABV

Voordat je mag beginnen met airsoft in Nederland moet je jezelf aanmelden bij een belangen vereniging. Momenteel is er maar één belangen vereniging genaamd de NABV (Nederlandse airsoft belangen vereniging). Voor 72 euro per jaar kan je er lid worden. Als je jezelf voor het eerst aanmeld dan moet je een verklaring Omtrent Gedrag  (VOG) leveren. Normaal kost dit 41 euro maar als je het via de NABV website doet kost het 32 euro. Dit scheelt toch weer een paar centjes. Als je dit hebt gedaan dan hoef je de komende drie jaar geen VOG meer te leveren. Dus in het kort :

Het eerste jaar : NABV lidmaatschap + VOG = 104 ,-
Het tweede jaar : NABV lidmaatschap = 72 ,-

 

Bescherming

Je hebt ook bescherming nodig voordat je mee mag doen met de echte airsofters. Je komt het veld niet op als je geen beveiliging op hebt en dat is eigenlijk maar goed ook. Je wil natuurlijk wel op het einde van de dag nog alles kunnen zien met een volledige lach op je gezicht. Dit gaat niet gebeuren als je geen beveiliging op hebt. Je kan een airsoft bril al kopen vanaf 10 euro. Je hebt dan wel echt de meest simpele bril. Persoonlijk raad ik de Tactical Anti-Fog Goggles aan omdat je hier geen last krijgt van een wazige bril. Maar als je begint is deze bril ook al goed. Zelf ben ik ook met een simpele bril begonnen. Als tweede item kan je een mesh masker kopen. Deze zorgt ervoor dat je op het eind van de dag nog al je tanden hebt. Op sommige velden is het toegestaan om zonder mesh masker te spelen maar ik zou het niet aanraden. Z’n masker kost ongeveer 15 euro. Dus in het kort:

Het eerste jaar : Airsoft bril Mesh masker 25 ,-
Het tweede jaar : 0 ,-

 

Airsoft replica

Het leukste gedeelte is je replica kopen. Hier zit zoveel verschil in als het gaat om prijzen. Je hebt replica’s van 80 euro, maar je hebt ook replica’s van 2000 euro. Wees maar niet bang, je hoeft geen 1000 euro uit te geven voor een goed exemplaar. Als je een geweer van 150 euro koopt dan zit je al snel goed. Voor beginners raad ik je aan om met een AEG replica te beginnen omdat deze meestal beginnersvriendelijk zijn en je kan er elke speelstijl mee spelen. Laten we er vanuit gaan dat je een replica koopt van 150 euro, die zetten we op het lijstje. Ook niet te vergeten, je BB’s. Dit zijn de balletjes waarmee je schiet. Deze moet je helaas wel elke keer opnieuw kopen. Een zak van 3000 BB’s kost ongeveer 10 euro, Je koopt dan ongeveer drie zakken per jaar. Dit is dus:

Het eerste jaar : Replica + (BB’s x 3) 180 ,-
Het tweede jaar : (BB’s x 3) = 30,-

 

Evenementen

Als je naar een evenement gaat dan moet je meestal entree betalen. Als je lid bent van de NABV dan kan je verwachten dat dit ongeveer 25 euro gaat kosten. Als je geen lid bent van de NABV en je wil airsoft een keer proberen dan kan je verwachten dat je ongeveer 40 euro moet betalen omdat je daar dan ook alle spullen krijgt. Laten we er vanuit gaan dat je lid bent van de NABV en je ongeveer twee keer per maand airsoft gaat beoefenen. Dit is dan 25 x 24 = 600 euro. Dit is een flink bedrag maar dan ga je er wel vanuit dat je elke twee weken gaat. Zelf ga ik ongeveer 1 keer per maand. Dit is dus :

12 evenementen = 300 ,-
24 evenementen 
= 600 ,-

 

Totaal

Laten we alles bij elkaar optellen. Het eerste jaar betaal je dan 609,- en het tweede jaar 402 euro. Zoals je kan zien moet je alleen in het begin iets meer betalen omdat je dan nog alle spullen moet kopen. Het tweede jaar is dit niet het geval en hoef je alleen een lidmaatschap en BB’s te kopen. Maar als je net als ik bent dan wil je al snel meer replica’s. Het nadeel aan airsoft is dat er altijd wel iets nieuws is waardoor je altijd wel geld kan blijven uitgeven. Dit kan natuurlijk ook een voordeel zijn, het is net hoe je het bekijkt.

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.