FPS is een veelgebruikt woord in de airsoft wereld en het is het beste als je zo snel mogelijk weet wat het betekent en wat je eraan hebt. Kort gezegd, het betekent hoe hard je replica kan schieten. In dit artikel gaan we het in detail hebben over wat FPS is en hoe jij ervoor kan zorgen dat jouw replica optimaal presteert door de juiste FPS te hebben.

 

Betekenis FPS

FPS is een afkorting van “feet per second” en is een manier om de snelheid van een BB te bepalen wanneer deze uit je replica wordt geschoten. Het is in de meeste gevallen de gebruikelijke manier om de snelheid van je replica te bepalen. De FPS is afhankelijk van de kracht van de replica en het gewicht van de BB. Als je begint met airsoft dan is het aan te raden om met .20 gram of .25 gram BB’s te beginnen. Standaard wordt er met .20 gram geschoten op het veld. Voordat je kan beginnen met het spel moet je je replica laten testen. Er wordt gekeken of het apparaat niet te hard schiet. Dit wordt meestal met 0.20 gram BB’s gedaan. De meeste replica’s schieten tussen de 200 en 400 FPS.

 

Maximale FPS

In Nederland en België gelden ze zelfde regels als het gaat om FPS limieten. Er zijn veel verschillende soorten replica’s die gebruikt kunnen worden op het veld en er zijn ook verschillende regels afhankelijk van het type replica dat je hebt.

Handwapens : Maximaal 360 FPS.
Shotguns : Maximaal 360 FPS.
AEG’s: Maximaal 360 FPS.
Semi-automatic Sniper : Maximaal 360 FPS.
Single Bolt Sniper : Maximaal 500 FPS.

De reden dat de Bolt sniper op een hoger FPS mag schieten is dat het minimaal twee seconden duurt voordat de replica nog een keer kan schieten. Maar omdat snipers op 500 FPS mogen schieten moet de afstand ook groter zijn vanaf de vijand. Op de meeste velden is dit een afstand van 15 meter. Binnen de 15 meter mag je niet schieten en moet je een handpistool gebruiken (of en andere replica die wel van dichtbij mag schieten).

 

BB’s en FPS

In de onderstaande tabel is te zien hoeveel FPS  je kan verwachten als je met verschillende soorten BB’s schiet. Zoals in de tabel wordt weergegeven is het belangrijk dat je BB’s niet te zwaar zijn. De BB’s komen dan minder ver MAAR schieten wel preciezer dan lichte BB’s. Als je te lichte BB’s hebt dan schieten ze wel ver maar heen onnauwkeurig. Dit is ook niet iets wat je wil. Persoonlijk vind ik het fijn om met 0.25 gram BB’s te schieten omdat de balans goed is tussen hoe precies je schiet en hoe ver je schiet.

 

Verbeter je FPS

Als je je replica koopt dan staat er ook vaak het FPS bij zodat je precies kan zien hoe hard er met het replica geschoten kan worden. Maar soms is het FPS van de replica niet zo hoog, dan kan je altijd het replica nog verbeteren door bepaalde spullen te vervangen. Mijn eerste airsoft replica schoot ongeveer 250 FPS, na een half jaar heb ik wat verbeteringen gedaan en daarna schoot mijn replica 355 FPS. Dit merk je goed. Je schiet verder en het is makkelijker om mensen te raken omdat je preciezer schiet. Je kan je FPS van een AES verbeteren door de volgende objecten te vervangen.

Innerbarrel : De innerbarrel is de buis waar de BB doorheen komt als het afgeschoten wordt. Deze is makkelijk te vervangen zonder te veel van je replica open te hoeven maken.

Bucking :De bucking is een rubberen buisje met een taps toelopend einde. Het nauwere uiteinde zorgt ervoor dat het cilindermondstuk luchtdicht wordt afgesloten.

Nub :De nub is een piepklein rubbertje dat de vorm van de bolling van de bucking bepaalt. Het puntje dat ik boven de nub heb getekend is (een stukje van) de arm die de nub naar beneden duwt wanneer je aan je hopwieltje draait. De nub zelf is vaak verkrijgbaar in een harde of zachte versie, de harde versie wordt veelal aangeraden voor 400+ FPS AA’s.

Ik raad je zeker aan om zelf een keer je replica open te schroeven. Maak wel foto’s van wat waar moet zitten want uit elkaar halen is altijd makkelijker dan in elkaar zetten. Zorg ook dat je de nub niet laat vallen. die vind je niet meer terug anders.

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.