Airsoft is een sport die steeds meer aandacht krijgt en dat verdient de sport ook zeker. Je hebt waarschijnlijk al vrienden of vriendinnen die al zijn begonnen. Nu is de vraag natuurlijk of airsoft wel bij jou past en zo ja, wat moet er geregeld worden om te mogen beginnen? Gelukkig speel ik al jaren airsoft en weet precies wat er moet gebeuren. Dus vrees niet, als je dit artikel hebt gelezen dan ben je van alle nodige informatie voorzien.

Je moet minimaal 16 jaar zijn om in België airsoft te spelen. In Nederland moet je minimaal 18 jaar zijn. Om erachter te komen of airsoft de sport voor jou is, is het mogelijk om het een keer te proberen voor een bedrag van 40,- euro.  Als je besluit dat airsoft de sport voor jou is dan moet je jezelf aanmelden bij de NAVB als je in Nederland woont. Als je in België woont is dat niet nodig maar moet je een formulier aanvragen als je naar een evenement gaat in Nederland. Je hebt masker en speciale bril nodig om het veld op te mogen. Ook is het handig als je een replica hebt om mee te schieten. In de onderstaande hoofdstukken wordt in detail uitgelegd wat je moet weten als je begint met airsoft.

 

Leeftijd

In België moet je minimaal 16 jaar oud zijn om te mogen beginnen met airsoft. In Nederland moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Dit is ook het geval als je het gewoon een keer wil proberen. De reden hiervoor is omdat de leden airsoft apparaten thuis mogen hebben. Omdat dit geen apparaten zijn voor kinderen is de minimale leeftijd 18 jaar. In de meeste landen moet je minimaal 18 jaar oud zijn in Europa. maar in andere landen zoals de Verenigde staten mag je al met de 13 jaar meedoen.

 

De eerste keer

Om airsoft te mogen spelen in Nederland moet je een NABV pas hebben. Dit staat voor de Nederlandse airsoft belangen vereniging. In België is het wat makkelijker geregeld en hoef je geen pas te hebben. Maar voordat je een pas gaat aanvragen is het verstandig om een dagje airsoft te gaan spelen om te kijken of het wel echt iets voor jou is. Op de meeste airsoft plaatsen is het mogelijk om een dagje te spelen zonder pas. Je mag maximaal zes keer per jaar meedoen als je geen pas hebt in Nederland. Je krijgt dan een replica (airsoft apparaat) en de BBs (airsoft kogels). Voor z’n dagje betaal je rondt de 40 euro maar het is de perfecte manier om erachter te komen of het bij jou past. Je wil natuurlijk niet alle spullen al gekocht hebben voordat je je eerste game hebt gespeeld (Dit heb ik wel gedaan, oeps). Als je hierna nog airsoft wil spelen dan is het tijd om naar de volgende stap te gaan.

 

Aanmelden

Nu je zeker weet dat je gaat beginnen met airsoft is het van belang dat je weet wat je moet doen om te mogen beginnen. Dit is in Nederland en België heel verschillend. Daarom hebben we dit verdeeld in twee stukken. Laten we beginnen met België aangezien het daar iets soepeler is geregeld.

België : Om in België te mogen spelen heb je geen speciale pas nodig. Als je wil spelen, dan kan je bij elk evenement in België terecht. Je moet natuurlijk wel de juiste spullen hebben, maar daar gaan we het in een later hoofdstuk over hebben. Als je in Nederland wil gaan spelen dan moet je een formulier bij hebben. Dit formulier kan je aanvragen bij de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging. Om dit formulier te bemachtigen moet je de volgende handelingen uitvoeren:

Stap 1 : Ga naar www.nabv.nl/evenementen.
Stap 2 : Selecteer het evenement waar je naar toe wil gaan.
Stap 3 : Selecteer “request exemption”.
Stap 4 : Vul de gevraagde informatie in en selecteer “request exemption”
Stap 5 : Een formulier wordt gegenereerd, print deze uit.
Stap 6 : Neem het formulier mee als je naar het evenement gaat.

Het is belangrijk dat je het formulier bij je hebt als je naar Nederland gaat. Hiermee kan je aantonen dat je naar een evenement gaat. Anders lijkt het zo verdacht als je met 10 replica’s aangehouden wordt door de politie.

Nederland : Als je in Nederland woont en je wil beginnen met airsoft dan moet je lid worden van de Nederlandse airsoft belangen vereniging. Je krijgt een NABV pas die je moet laten zien als je naar een evenement gaat. Dit is een stuk goedkoper omdat je zonder pas z’n 40 euro per keer moet betalen. Met de NABV pas kost het ongeveer 20,- tot 30,- euro per keer.  Als je een keer in het België wil spelen is dat geen probleem, daar kan je ook gewoon je NAVB pas gebruiken. Maar hoe word je lid van de Nederlandse airsoft belangen vereniging? Om lid te worden moet je de volgende handelingen uitvoeren:

Stap 1 : Ga naar mijn.nabv.nl/account/login en selecteer “registreer nu”.
Stap 2 : Vul de gevraagde gegevens in en selecteer “Registreren”.
Stap 3 : Klik op de link (Gekregen via mail) om je registratie te bevestigen.
Stap 4 : Login en upload je pasfoto.
Stap 5 : Verstuur je VOG (Je krijgt informatie over wat je precies moet doen).
Stap 6 : Betaal de contributie van 72,- (Het eerste jaar kan het bedrag anders zijn).
Stap 7 : Wacht tot je je NAVB pas binnen hebt.

Het kan ongeveer 3 tot 4 weken in beslag nemen voordat alles geregeld is. Dus stel het niet uit tot het laatste moment. Het is ook slim om een kopie van je VOG te maken voor je eigen administratie.

 

Benodigde spullen

Airsoft spelen is leuk, maar je moet wel de juiste spullen bij hebben om mee te mogen doen. Dit heeft met je eigen veiligheid te maken. Het is verplicht om een speciale bril op te hebben en een mondmasker op te hebben. De bril en het masker zorgen ervoor dat je op het eind van de dag nog twee ogen hebt en al je tanden. Als je deze twee dingen op hebt kan er bijna niks fout gaan. Op sommige plaatsen vinden ze het oké als je zonder masker op speelt, MAAR dan is het je eigen risico als je je tanden verliest. Dus zet de volgende twee producten op je verlanglijstje :

 • Mesh mask
 • Airsoft bril

 

Nu je de twee belangrijkste producten hebt kan je naar replica’s gaan kijken (replica is een woord dat gebruikt wordt in de airsoft wereld dat staat voor nep geweer). Dit is persoonlijk mijn favoriete gedeelte van airsoft. Als je begint met airsoft dan heb je al snel de neiging om een sniper te kopen. Dit wordt ook door iedereen afgeraden. Snipers zijn op binnenvelden niet toegestaan en het heeft een hele passieve speelstijl waardoor het lang duurt voordat je erachter komt welke speelstijl bij jou past. Persoonlijk zou ik je aanraden om een EAG (Electric Airsoft Gun) te kopen. Hiermee kan je meestal automatisch of single shot mee schieten. Ook kan een EAG op elke afstand gebruikt worden waardoor je snel achter jou favoriete speelstijl komt. Het is natuurlijk wel handig om een replica bij je te hebben op het veld. Dus zet deze ook maar op je verlanglijst:

 • Mesh mask
 • Airsoft bril
 • Meest coole airsoft replica
 • BBs (Kogels)

 

Nu je alle benodigde spullen hebt is het tijd om naar de extra spullen te kijken. Deze zijn niet nodig om te kunnen spelen maar maken het wel een stuk makkelijker. Denk hierbij aan een pistool. Deze heb je niet nodig maar maken het makkelijker om in huizen te navigeren.  Na 3 weken had ik mijn eerste pistool al gekocht omdat het echt handig was om te gebruiken. Het tweede onnodige object wat je kan kopen is een plate carrier. Deze kan je gebruiken om je magazijnen in te doen. Dit is handig omdat je dan meer magazijnen mee kan nemen. Er is te veel om op te noemen. Daarom zetten we gewoon alles in de verlanglijst:

 • Mesh mask
 • Airsoft bril
 • Meest coole airsoft replica
 • BBs (Kogels)
 • Pistol
 • Plate Carrier
 • Scope/Grip
 • Extra magazijnen
 • Soldaten pak
 • Granaten (Tornado’s)
 • Helm
 • Goede schoenen
 • Dump pouch
 • Etc

 

Je denkt misschien dat je dit allemaal niet gaat kopen, maar dan heb je het goed mis. Als je eenmaal begint met airsoft wil je nieuwe spullen blijven kopen. Maar voor het eerste half jaar heb je aan de eerste vier genoeg.  Als je je AEG koopt zorg er dan voor dat je niet boven de 360 FPS uitkomt. Dit geeft aan hoe hard het apparaat schiet. Het maximale FPS is dan ook 360 voor automatische replica’s. Dit staat ook meestal aangegeven als je de replica koopt. Als je toch meteen een sniper koopt dan mag de FPS niet hoger zijn dan 500.  Doordat je snipers alleen buiten mag gebruiken en op 15 meter afstand mogen deze wat harder gaan.

Als er nog vragen of opmerkingen zijn hoor ik het graag! wees niet bang om een bericht te sturen.

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

1 Comment

 • Jimmy

  6 januari 2022 - 23:15

  Hoeveel Joule mag een hand Gun hebben ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.