Regels heb je bij elke sport. Ze zijn er om het spel veilig, eerlijk en leuk te houden. Als er geen regels waren dan zag de wereld er een heel stuk anders uit. Dit is ook het geval bij airsoft. Als je bij een evenement bent dan wordt er vlak voordat je begint uitleg gegeven wat je wel en niet mag doen. Maar daar wordt lang niet alles verteld. Na het lezen van dit artikel weet je alles over de regels in België en Nederland.

Update : Er is een nieuwe versie beschikbaar met de nieuwe airsoft regels. De nieuwe versie is meer compleet en duidelijker dan dit artikel.

 

Vrijstelling voor Airsoft apparaten

Als je in Nederland woont,  lid bent van de NAVB  en ouder dan 18 jaar bent dan wordt vrijstelling verleend voor het overdragen, voorhanden hebben en vervoeren van airsoftapparaten voor de beoefening van de airsoft sport.  Als je lid bent mag je je airsoft apparaat vervoeren tussen je woning en schietvereniging, het vervoeren tussen de woning en een erkende wapenhandelaar en het vervoeren van en naar de landgrens. Deze regels zijn bedoelt zodat je niet zomaar je airsoft apparaat overal mee naartoe kan nemen. De zelfde regels gelden ook in België maar dan hoef je geen lid te zijn van de NAVB.

 

Hit of geen Hit

Tijdens het spel zijn er natuurlijk ook regels waar je jezelf aan moet houden. Deze regels worden ook meestal voordat het spel begint aan je vertelt. Dit hoor je elke keer als je airsoft gaat spelen. Na een poos kan je waarschijnlijk alles zo opnoemen omdat je het zo vaak gehoord hebt. Laten we beginnen met de eerste regel. Als je geraakt bent of als je denkt dat je geraakt bent dan steek je je hand omhoog en roep je HIT. Er zijn ook mensen die hun hit niet pakken. Dit zorgt ervoor dat het spel minder leuk wordt, want dan denken andere mensen “Als hij zijn hit niet pakt, dan doe ik dat ook niet!”. Dit zie je niet veel gebeuren maar als het gebeurt dan is de dag een stuk minder leuk. Wat je kan doen is naar hem of haar toe lopen en netjes zeggen dat je hem of haar geraakt hebt. Meestal wordt er dan sorry gezegd en gaat de game door. Als het dan nog een keer voorkomt dat de hit niet gepakt wordt dan kan je naar een marshall gaan. Dit zijn personen die kijken of het spel wel eerlijk verloopt.

 

FPS regels

Afhankelijk van het airsoft apparaat heb je een maximale FPS die je mag hebben. Dit hangt af van wat voor een type je airsoft apparaat is. Je kan er vanuit gaan dat je airsoft apparaat 360 FPS mag schieten. Als je een bolt action sniper hebt dan mag je 500 FPS schieten. maar omdat je harder mag schieten met een bolt action sniper moet je ook op een langere afstand van de vijand om te mogen schieten. Dit is 15 meter. Als de vijand binnen de 15 meter komt dan mag je niet meet schieten met je sniper en moet je schieten met een airsoft apparaat die maximaal 360 FPS schiet. Meestal is dit een Pistool of een shotgun. Op sommige velden mag je niet binnen 3 of 5 meter schieten met airsoft apparaten van maximaal 360 FPS. Maar dit is op elk veld anders en wordt bepaald door degene die het evenement organiseert.

 

Granaten en vuurwerk

Het is niet toegestaan om vuurwerk en de meeste soorten granaten te gebruiken in Nederland en België. Voor de meeste mensen is het duidelijk dat je geen vuurwerk mag gebruiken.  Maar het wordt er toch altijd maar even bij gezegd. Airsoft granaten is een ander verhaal. Er zijn er genoeg te koop online. Maar een heleboel granaten mogen niet gebruikt worden. Als ze op echte granaten lijken of als er een pin in zit dan mogen ze al niet gebruikt worden. Voordat je de granaat koopt moet je eerst kijken of dat soort granaat wel gebruikt mag worden. Tornado’s (Airsoft granaat) mogen gebruikt worden omdat het niet op een echte granaat lijkt en er geen pin in zit. Persoonlijk vind ik het jammer dat je niet veel soorten granaten mag gebruiken omdat je keuze nu meer beperkt is.

 

Dead men don’t speak

Als je geraakt bent en je loopt terug naar de spawn (plaats waar je naartoe loopt om weer tot leven te komen) dan is het de bedoeling dat je met niemand praat die nog leeft. In het echt kunnen dode mensen niet praten, nog niet tenminste. En het is niet leuk voor de gene die jou neergeschoten heeft. Als je bij je spawn bent en je weer begint dan mag je zeggen waar je neergeschoten bent.

 

Veilige zone

Als je naar een evenement gaat dan heb je een plaats waar je je airsoft apparaat kan vullen, je spullen aandoen en eten. Hier mag dan ook absoluut niet geschoten worden. Dit is een belangrijke regel omdat iedereen hier geen veiligheidsspullen aanheeft.  Ook niet als je recht op de rond schiet. Het kan altijd fout gaan. Op de meeste plaatsen zijn ze hier ook heel streng in en krijg je één waarschuwing. Als het daarna nog een keer  gebeurt dan wordt je naar huis gestuurd.

 

Veiligheidsspullen

Als je mee wilt doen dan moet het wel veilig gaan. En daarom moet je een speciale bril op als je het veld op loopt. Deze moet je van te voren aandoen en mag je nooit afzetten als je op het veld staat, zelfs niet om het schoon te maken. Dan moet je naar de veilige zone gaan. Dit is een regel waar je je 100% van de tijd aan moet houden (andere regels ook wel hoor). Het kan zo zijn dat je bril afvalt of dat er een barst in komt. Dan doe je je hand voor je ogen en roep je Blind man. dan wordt de game stil gezet. Als je bril kapot is kan je meestal een nieuwe lenen.

Op sommige velden is het verplicht om een mesh mask op te hebben. Dit is niet verplicht op de meeste velden en is eigen risico. Persoonlijk zou ik aanraden om er toch ééntje op te doen als je niet te vaak naar de tandarts wil.

 

 

 

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.