Je hebt vorige week een nieuw airsoft apparaat gekocht in een online webwinkel en vandaag is de dag dat je bestelling binnen zou moeten komen. Je kan haast niet wachten, helaas is je nieuwe airsoft apparaat er op het eind van de dag nog steeds niet. Je baalt even en gaat ervanuit dat je bestelling de volgende dag binnenkomt. Dit gebeurt ook niet! Je gaat op onderzoek uit en komt erachter dat je airsoft apparaat er bij de douane is uitgehaald voor controle… Nu duurt het natuurlijk langer voordat je je bestelling kan ontvangen (dit kan tot wel een week duren) maar het kan nog erger. Het is zelfs mogelijk dat je invoerrechten moet betalen, Zo kan een goedkoop airsoft apparaat uiteindelijk toch nog veel kosten. Dit willen we voorkomen! Daarom gaan we in dit artikel kijken wat er allemaal komt kijken bij het importeren van airsoft producten.

 

Moet ik belasting bij invoer betalen?

Het is tegenwoordig heel gemakkelijk om een bestelling online te plaatsen. Je kan binnen een paar klikken een airsoft apparaat kopen uit bijvoorbeeld China. Deze airsoft appraten zijn vaak ook een stuk goedkoper. Tenminste.. het lijkt goedkoper. Als je bestelling niet vanaf een winkel in de EU komt dan is de kans groot dat je er belasting over moet betalen. Nu is de vraag dus wanneer moet ik belasting betalen, en belangrijker, hoeveel? In de onderstaande tabel wordt dit precies aangegeven.

Waar komen de goederen vandaag? Waarde van de zending Belasting bij invoer
Uit een EU-land Waarde onbeperkt Geen belasting
Buiten de EU Tot €22 Geen belasting
Buiten de EU Van €22 tot €150 Geen belasting
Buiten de EU €150 of meer 21%

Even in het kort voor de mensen die airsoft apparaten verkopen. Je moet wel omzetbelasting betalen als het airsoft apparaat uit een EU-land komt of een waarde heeft van meer dan €22.

Mag ik airsoft spullen bestellen uit het buitenland?

Het antwoord op deze vraag is ja, als een airsoft apparaat uit het buitenland wil kopen moet je wel een vergunning hebben. Als je lid bent van de NABV dan heb je deze vergunning. Je mag dan zoveel bestellen als je wilt. Voor deze reden wordt er ook altijd je kopie van je NABV pas gevraagd. Dit moeten ze vragen omdat de verkoper er zeker van moet zijn dat je wel mag bestellen.

 

Wat doet de douane met mijn bestelling?

De douane moet ervoor zorgen dat alles wat het land binnenkomt gecontroleerd wordt. Er wordt gecontroleerd of er potentieel verboden waar in- of uitgevoerd wordt. Complete containers gaan door de röntgenscanners. Als ze denken dat er iets met je bestelling aan de hand is dan wordt deze beter gecontroleerd.  En als je een airsoft apparaat koopt in het buitenland dan is de kans groot dat deze gecontroleerd wordt. Want ja, het lijkt sprekend op een wapen. Ze kijken dan of je de juiste vergunningen hebt. Dit proces kan tot wel een week duren. Als het blijkt dat je bestelling meer dan €150 euro is dan moet je belasting betalen. Dit kan gedaan worden bij de aflevering van je bestelling.

 

Nuttige links

De volledige site voor consumenten van de douane
Voorwaarden UPS
Voorwaarden FedEX
Voorwaarden DHL
Voorwaarden DPD
Voorwaarden PostNL
Airsoftdb artikel

Kyle van Raaij

Jaren lang heb ik airsoft gespeeld met een groep van vijf man. In de jaren heb ik veel geleerd. Met de artikelen die ik schrijf hoop ik jou veel tijd te kunnen besparen zodat jij optimaal airsoft kan spelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.